Αποκλειστικά

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ :ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΒΙΑΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ !

764

Στο «σφυρί» από την Eurobank βγαίνει λόγω χρεών ο επίγειος παράδεισος

της δημοφιλούς ηθοποιού και του καναλάρχη συζύγου της.

Του Νίκου Κεραμίδα

 Άκρως δημοφιλής ως «Σελήνη» από τον ομώνυμο ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, η Ελένη Κούρκουλα φαίνεται μετά την εμπλοκή της με την πολιτική και τις θεατρικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις, μετά του συζύγου της, Διονύση Παναγιωτάκη, ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Μέσα στον Φεβρουάριο όπως αποκαλύπτει με επίσημα έγγραφα του Grande, η τράπεζα Eurobank βγάζει στο «σφυρί» το ησυχαστήριό της στο Αλεποχώρι, με τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 182.409 ευρώ! Πρόκειται για την εξοχική κατοικία της δημοφιλούς ηθοποιού, που όσοι την έχουν επισκεφτεί μιλούν για έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο, αφού εκτός των άλλων διαθέτει και πριβέ παραλία!

Όπως περιγράφεται στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμών, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 1980,37 τ.μ., στην οποία δε έκταση συμπεριλαμβάνεται και ζώνη παραλίας, εμβαδού κατά τον τίτλο κτίσης 362,62 τ.μ.

Το εν λόγω οικόπεδο, μετά ακινήτου 90 τ.μ., βρίσκεται στη θέση «Λυκοφρύδι» Ντουράκου-Αλεποχώρι του δήμου Μεγαρέων, τρία τέταρτα περίπου διαδρομή με το αυτοκίνητο από την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πριβέ παραλία των 362 τ.μ., ουδέποτε απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως συνήθως συμβαίνει και το κυριότερο ουδέποτε κατεβλήθη αποζημίωση στο Ελληνικό Δημόσιο από το ζεύγος Παναγιωτάκη.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην κατωτέρω θέση εκτίμησης και την επίσκεψη για το σκοπό αυτό για την εκτιμήτρια εταιρεία «Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε.» από την αρχιτέκτονα μηχανικό Μαρία Δούκα, προκύπτει ότι η ισόγειος οικοδομή έχει ανεγερθεί με βάσει της υπ’ αριθμ. 66/1983 οικοδομικής αδείας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Αιγάλεω, είναι συνήθως κατασκευής, αποτελούμενη από ενιαίο χώρο υποδοχής, καθιστικό, κουζίνα, διάδρομο, δύο w.c., δύο κοιτώνες, έναν μικρό βοηθητικό χώρο, συνολικής επιφάνειας 89,27 τ.μ. και έναν αυθαίρετο αποθηκευτικό χώρο περίπου 20,00 τ.μ. κάτω από τη βεράντα. Στο εκτιμώμενο ακίνητο έχουν διαπιστωθεί αυθαιρεσίες (υπόγειος αποθηκευτικός χώρος) για τις οποίες δεν είναι γνωστό αν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια ενέργεια για την τακτοποίηση τους και υπαγωγή τους στις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων διατάξεις των Ν. 3843/10 ή 4014/11, Ν4178/13, Ν4495/17. Το οικόπεδο είναι περιφραγμένο και στον ακάλυπτο χώρο υπάρχουν δέντρα και καλλωπιστικά φυτά. Βαρύνεται με εγγραφές: 1) Προσημείωσης υποθήκης ΕΥΡΏ (520.000,00) κατά της οφειλέτιδας υπέρ «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.» εγγραφείσα στις 5-5-2011. 2) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ (100.000,00) επισπεύσει «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E.» εγγραφείσα 23-7-2018.

Η Ελένη και ο Διονύσης

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης και η σύζυγός του, ηθοποιός και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Κούρκουλα, διατηρούν στενές επαφές με πρώην πρωθυπουργούς και θεωρούνται ζευγάρι που είχε μεγάλη πολιτική επιρροή.

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης, μολονότι επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις του Documento ότι η εταιρεία Global Tree A.E., της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, συμμετείχε με περίπου 5 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος», δεν είναι άγνωστο πρόσωπο. Το αντίθετο. Απέκτησε μεγάλη πολιτική ισχύ στο πλευρό του Βαγγέλη Βενιζέλου, γεγονός που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η σύζυγός του και πρώην υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα.

Η σύζυγος του Διονύση Παναγιωτάκη, γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού, πλέον ιδιοκτήτη του Action 24, υπήρξε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη το 2001.

Η πολιτική ανέλιξη της ηθοποιού Ελ. Κούρκουλα, που είναι γνωστή και ως «Σελήνη» από τον ομώνυμο ρόλο της τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, ήταν ραγδαία και συμπίπτει χρονικά με την πολιτική ισχύ που αποκτά ο σύζυγός της. Έτσι, μολονότι ο Δ. Παναγιωτάκης αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα την περίοδο 2011-12, κατορθώνει -με την συμβολή και της συζύγου του- να μπει σε ένα ισχυρό και κραταιό πολιτικό λόμπι και μάλιστα να χαρακτηρίζεται «πολιτικός παράγοντας».

Ο Διονύσης Παναγιωτάκης ανέπτυξε και ο ίδιος προνομιακές σχέσεις με τους πρώην αρχηγούς. Μάλιστα, ο Τύπος της εποχής τον χαρακτηρίζει στενό σύμβουλο και εξ απορρήτων του Βαγγέλη Βενιζέλου. Άλλωστε, ο Δ. Παναγιωτάκης εμφανιζόταν να αναλαμβάνει την «καμπάνια» για την εκλογή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι θεατρικές επιχειρήσεις

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν Ελένη Κούρκουλα και Διονύσης Παναγιωτάκης, αρχίζουν να γίνονται ορατά λίγο μετά την εμπλοκή τους με τις θεατρικές επιχειρήσεις, έχοντας στην κατοχή τους προς εκμετάλλευση μερικά από τα πλέον κεντρικά θέατρα των Αθηνών.

Αρχές του προηγούμενου έτους και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών φτάνουν καταγγελίες για μισθούς πείνας, ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις στις οποίες δεν αναγράφονται ποσά, απλήρωτες πρόβες κ.α.

«Δεν έγινε καμία καταγγελία στο Σωματείο επώνυμα. Ό,τι λάβαμε ήταν ανώνυμο. Είναι βλέπετε πέντε θέατρα και οι ηθοποιοί αν μιλήσουν θα χάσουν τη δουλειά τους», δήλωναν τότε η πρόεδρος του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη και ο Ρήγας Αξελός.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η εμπλοκή του ζευγαριού με τις θεατρικές παραγωγές. Ακολουθώντας κανείς την πορεία της μητρικής εταιρείας, από την οποία Κούρκουλα και Παναγιωτάκης απέκτησαν μετά την κατάρρευσή της τη μερίδα του λέοντος, αντιλαμβάνεται ότι η διαπλοκή σε αυτήν τη χώρα καλά κρατεί.

Η εταιρεία που ξεκίνησε ως Γενική Θεαμάτων και μετονομάστηκε σε Ελληνική Θεαμάτων, αποκτώντας 12 από τις πιο κεντρικές και ιστορικές σκηνές της Αθήνας, αποτέλεσε για 14 χρόνια (2000-2014) τη ναυαρχίδα στον χώρο του «ελεύθερου θεάτρου», συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τις παραστάσεις μερικών από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Ιδρυτές της εταιρείας ήταν ο Τάσος Παπανδρέου, ο μεγαλομέτοχος του Alter και ταχύτατα ανερχόμενος επιχειρηματίας  Κώστας Γιαννίκος, ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης και η δικηγόρος και γνωστή ως «σιδηρά κυρία» της εταιρείας Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου.

Η συμμαχία των τεσσάρων, όμως, διαλύθηκε το 2004. Τότε, ο Τάσος Παπανδρέου αποχώρησε, ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης έφτιαξε την δική του εταιρεία και η Ελληνική Θεαμάτων έμεινε στα χέρια του Κώστα Γιαννίκου και της Αρχοντούλας Παπαπαναγιώτου.

Η κατάρρευση του τηλεοπτικού σταθμού Alter και οι διώξεις εις βάρους του Κώστα Γιαννίκου σήμαναν το τέλος της Ελληνικής Θεαμάτων που είχε εν τω μεταξύ περάσει κατά 100% στα χέρια της κυρίας Παπαπαναγιώτου. Όχι για πολύ. Μετά από αυτήν την εξέλιξη επιστρέφει ο για κάποια χρόνια εξαφανισμένος Τάσος Παπανδρέου πρόθυμος να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των θεάτρων. Οι κυριότερες σκηνές ωστόσο (Παλλάς, Μικρό Παλλάς και Αλίκη) παραδίδονται στα χέρια της Ελένης Κούρκουλα και του συζύγου της Διονύση Παναγιωτάκη, ιδρύοντας την εταιρεία «Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.» .

Στην συγκεκριμένη εταιρεία έχουν προστεθεί σήμερα τα θέατρα: Δημήτρης Χορν, Λαμπέτη, Εμπορικόν, Αποθήκη και Πειραιώς 131.

Από το 2015 επίσημη συνεργασία με τα «Αθηναϊκά Θέατρα» συνήψε και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων.

Οι πριβε συναντήσεις στο Κολωνάκι

Το πόσο στενές επαφές διατηρούσε ο Β. Βενιζέλος με το ζεύγος Κούρκουλα-Παναγιωτάκη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε το σπίτι των τελευταίων στο Κολωνάκι για να παραθέτει δείπνα υψίστης σημασίας και να αποφεύγει τα «φώτα» της δημοσιότητας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα δείπνο τον Μάιο του 2017 στο οποίο πέραν των δύο οικοδεσποτών παρευρέθηκαν ο Α. Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς -εν ενεργεία τότε- Μιχάλης Σάλλας. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Real News» και «Δημοκρατία», ήταν υψίστης σημασίας αφού διήρκεσε τέσσερις ώρες και κρίθηκε ότι έχει «ουρά και μέλλον». Μάλιστα, ο «μυστικός δείπνος» θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός διότι «πυροδότησε σενάρια συμπόρευσης ακόμα και νέου πολιτικού φορέα». Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, ήταν η παρουσία του Μ. Σάλλα στο σπίτι του Παναγιωτάκη. Και αυτό γιατί συμπίπτει με την περίοδο που ο Δ. Παναγιωτάκης τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την πληρωμή των δανείων που έλαβε από αυτή.