Αποκλειστικά

ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.

298

Του Nίκου Κεραμίδα

Από τους πλέον επιφανείς εφοπλιστές στη χώρα μας και γόνος μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες, ο Μιχάλης Γουλανδρής, πρώην σύζυγος της Έλλης Στάη, βρίσκεται σήμερα, στην κυριολεξία, στο «χείλος του γκρεμού»!…

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η άκρως οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ελληνικής ναυτιλίας, ο Μιχάλης Γουλανδρής.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2008, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον Μιχάλη Γουλανδρή.

Για την ακρίβεια, όχι τον ίδιο, αλλά τις εταιρείες με τις οποίες ασχολείται. Η κρίση επηρέασε, άλλωστε, τον κλάδο της ναυτιλίας, υποχρεώνοντας τον επιχειρηματία σε προσεκτικές κινήσεις και επιδέξιους χειρισμούς. Δημοσίευμα ήθελε τον ίδιο να προχωρά πριν μερικά χρόνια σε πώληση ενός εκ των ακινήτων που κατείχε στο κέντρο της Αθήνας, για λόγους διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων.

Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και με την πολυτελή θαλαμηγό «Beluga» που είχε κληρονομήσει από την οικογένειά του. Το 2009 αποφάσισε να δώσει προς πώληση το 45 μέτρων γιοτ, το οποίο λέγεται πως είχε σταματήσει να το χρησιμοποιεί ήδη από το 2007.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν ήταν σε άριστη κατάσταση, μιας και παρότι είχε κατασκευαστεί το μακρινό 1968, εντούτοις είχε ανακαινιστεί τόσο το 1980 όσο και το 2006. Ο ίδιος το χρησιμοποιούσε παλιότερα για γραφείο και κέντρο των επιχειρήσεών του με το προσωπικό να βρίσκεται πάντα πάνω στο γιοτ. Εκεί έχει υπογράψει, άλλωστε, μερικές από τις πιο σημαντικές συμφωνίες του.

  • ΤΟ «ΑΝΑΚΤΟΡΟ» ΚΟΛΛΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τα προβλήματα, ακόμα και σήμερα, για τον Μιχάλη Γουλανδρή δεν έχουν τελειωμό. Η αντίστροφη μέτρηση για τον γνωστό Έλληνα πλοιοκτήτη ήδη έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, που κατά αποκλειστικότητα δημοσιοποιεί το GRANDE, ο Μιχάλης Γουλανδρής καλείται, αμέσως μετά το καλοκαίρι, να εγκαταλείψει το «ανάκτορό» του επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’, δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα πραγματικό παλάτι που «φιλοξένησε» τις πλέον λαμπερές κυρίες της Ελληνικής δημοσιογραφίας. Την Έλλη Στάη και την Όλγα Τρέμη. Τις γυναίκες που σημάδεψαν πριν χρόνια την ζωή του εφοπλιστή.

Στην πλέον ακριβή περιοχή των Αθηνών, με θέα τον Βασιλικό Κήπο, ο Μιχάλης Γουλανδρής διαθέτει μια άκρως επιβλητική τετραώροφη κατοικία.

Το ακίνητο διαθέτει μια πολυτελή μεζονέτα τρίτου και τετάρτου ορόφου, συνολικού εμβαδού 690 τ.μ., με βεράντες 130 τ.μ., ένα οροφοδιαμέρισμα δευτέρου ορόφου 390 τ.μ., και ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου εμβαδού 133 τ.μ.

Και τα τρία ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, με τιμή εκκίνησης για το πρώτο τα 9.150.000 ευρώ, για το δεύτερο τα 4.785.000 ευρώ και για το τρίτο τα 735.000 ευρώ!

Την ίδια ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο «σφυρί» ακόμα ένα ακίνητο του Μιχάλη Γουλανδρή, λίγα μέτρα πιο κάτω από το θρυλικό «ανάκτορό» του. Πρόκειται για διαμέρισμα τρίτου ορόφου, εμβαδού 166 τ.μ.!  Τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού για το τέταρτο ακίνητο του εφοπλιστή τα 756.000 ευρώ!

Τα χρέη για τον Μιχάλη Γουλανδρή είναι δυσβάσταχτα. Κάτι που αντιλαμβάνεται αμέσως κανείς με το που διαβάζει το έγγραφο εντολής πλειστηριασμού, με τα συσσωρευμένα βάρη στις Τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ!

  • Το επεισοδιακό διαζύγιο

Η σχέση του Γουλανδρή με την Έλλη Στάη, που είχε ξεκινήσει το 2007, έληξε άδοξα το 2012 και μάλιστα, σε μια ζόρικη για τη δημοσιογράφο περίοδο αφού εκτός από το διαζύγιο στην προσωπική ζωή, αντιμετώπιζε και ένα ακόμη, στην επαγγελματική, που σηματοδοτήθηκε με το «μαύρο της ΕΡΤ».

Δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» ήθελε την Έλλη Στάη να καταθέτει την αγωγή διαζυγίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με αναφορές σε σοβαρά περιστατικά και επεισόδια που εξελίχθηκαν μεταξύ εκείνης και του κ. Γουλανδρή.

Τα προβλήματα φαίνεται, μάλιστα, πως είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και πριν καν την αίτηση διαζυγίου, η δημοσιογράφος φέρεται να είχε φύγει από το σπίτι. Οι εποχές που ο Μιχάλης έπαιρνε την Έλλη στο γήπεδο σε κάθε ματς του «Θρύλου» καθώς την είχε κάνει «μασκότ» (όπως η ίδια είχε παραδεχτεί), είχαν περάσει ανεπιστρεπτί…

Όσο γνωστές έγιναν λεπτομέρειες για τη συμβίωση, αλλά και το διαζύγιο με την Έλλη Στάη, τόσο ελάχιστα γνωρίζουμε για τον πρώτο γάμο του επιχειρηματία. Ο γάμος με την Ιωάννα Βότση δεν διήρκεσε πολύ και έμεινε μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας. Κατόπιν, ο εφοπλιστής είχε αναπτύξει σχέση με την Όλγα Τρέμη, δίχως όμως το ζευγάρι να καταλήξει στην εκκλησία.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Μιχάλης Γουλανδρής πραγματοποίησε και τρίτο γάμο. Εκλεκτή της καρδιάς του η Νένα Παρασκευοπούλου. Ο γάμος, μάλιστα, τελέστηκε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου, σχεδόν δίπλα από το ανάκτορό του στην Βασιλέως Γεωργίου, που σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει σε πλειστηριασμό!

  • Συνήθειες και προσωπικές αδυναμίες

Όσο για τις προσωπικές του συνήθειες και αδυναμίες, ο Μιχάλης Γουλανδρής λατρεύει τα ρολόγια, έχοντας αποκτήσει ολόκληρη συλλογή από σπάνια κομμάτια διάσημων κατασκευαστών, όπως οι Rolex, Panerai, Bulgari και Franck Muller. Επιπλέον, αγαπάει το καλό κόκκινο κρασί, ενώ μοιράζεται και το οικογενειακό «γονίδιο» για την αγάπη στην τέχνη. Σαν Γουλανδρής που τιμάει το όνομά του, έχει συλλογή από πίνακες γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και στηρίζει τους νέους δημιουργούς με την παρουσία του στις εκθέσεις τους.

  • Το πολύπλοκο γενεαλογικό δέντρο των Γουλανδρήδων

Αναζητώντας πληροφορίες για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Μιχάλη Γουλανδρή τα βήματα σε οδηγούν –όπως είναι αναμενόμενο– στην Άνδρο, ιδιαίτερη πατρίδα του ίδιου και φυσικά γενέτειρα της περίφημης οικογένειας των Γουλανδρήδων. Το γενεαλογικό τους δέντρο είναι εξαιρετικά περίπλοκο αφού πλέον μετρά πολλές γενιές ενώ αρκετά μέλη του έχουν συνδεθεί με σημαντικές οικογένειες της χώρας όπως Εμπειρίκου, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Παπαστράτου.

Ο γενάρχης της μεγάλης ναυτικής οικογένειας ήταν ο Ιωάννης Πέτρου Γουλανδρής (1840-1927) ο οποίος υπήρξε καραβοκύρης και πλοίαρχος ιστιοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η επιχειρηματική του διαδρομή στην ατμήρη ναυτιλία ξεκίνησε το 1901, όταν ο ίδιος συμμετείχε στην αγορά του ατμόπλοιου CORNILIOS, το οποίο ναυάγησε το 1910. Ο Ιωάννης έχοντας πλέον και τη βοήθεια των γιών του Πέτρου, Μιχαήλ, Βασίλειου, Νικολάου, όλοι ναυτικοί, και αργότερα του Λεωνίδα, αγόρασε ένα βρετανικό ατμόπλοιο και τρία χρόνια ένα ακόμη πλοίο προστέθηκε στον στόλο της οικογένειας. Τα δύο πλοία τελικά βυθίστηκαν, αφήνοντας όμως την οικογένεια με μια ιδιαίτερα μεγάλη για την εποχή χρηματική περιουσία.

Οι γιοί επανήλθαν στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό στίβο το 1924, με την ίδρυση γραφείων σε Αθήνα και Λονδίνο. Με το θάνατο του γενάρχη Ιωάννη, σημειώθηκε η πρώτη ουσιαστική διαφοροποίηση στη συνεργασία των πέντε αδελφών, όταν ο πρωτότοκος γιος Πέτρος αγόρασε μόνος του ένα ατμόπλοιο, δημιουργώντας παράλληλα ανεξάρτητο γραφείο με έδρα την Αθήνα. Όταν απεβίωσε και ο δευτερότοκος γιος Μιχαήλ, ανεξαρτητοποιήθηκαν και οι δικοί του κληρονόμοι. Αυτός ήταν ο παππούς του Μιχάλη Γουλανδρή.

Όπως διαβάσαμε στο Grande Απριλίου .