Αποκλειστικά

Συνέντευξη στον φοροτεχνικό κ. Γιώργο Ιορδάνη για το προφίλ του Έλληνα φορολογούμενου.

140

 

Γιώργος Ιορδάνης : «Ο Έλληνας έχει μια ερμαφρόδιτη ανισορροπία,αγαπά και να μισεί τη ζωή »

Οι ημέρες της «κακής οικονομίας» που περνάει η χώρα μας λόγω covid-19, είναι για όλους μας ιδιαίτερα δύσκολες. Ωστόσο αν και η καραντίνα «παρέλυσε» το κράτος ,οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν την λεγόμενη κανονικότητά τους, κάνοντας τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και γενικότερα να είναι τυπικοί απέναντι στο οικονομικό σύστημα. Με αφορμή αυτό, ο φοροτεχνικός κ. Γιώργος Ιορδάνης μίλησε στο Grande Magazine για την νοοτροπία και την συμπεριφορά του Έλληνα φορολογούμενου, σκιαγραφώντας το προφίλ του.

Απο την Λίλα Καλοσκάμη

 

Υπάρχει περίπτωση ο Έλληνας φορολογούμενος να αλλάξει νοοτροπία ως προς τη φορολογική του συνείδηση ;

Καταρχήν θέλω να ευχηθώ, αυτή η δύσκολη για όλους μας περίοδος να τελειώσει σύντομα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν επικεντρώνεται μόνο στο προφίλ του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά ευρύτερα στο προφίλ της συμπεριφοράς του Έλληνα στη κοινωνία, το οποίο και θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε με τη στενότητα του όρου το ποιος είναι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ή αν θέλετε ποιος δε θα θέλαμε να είναι.

Από που να ξεκινήσουμε λοιπόν;

Θα αρχίσουμε από το ότι όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε έξυπνοι , δημιουργικοί, φιλόδοξοι ευρηματικοί και έτοιμοι για μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, που φυσικά και είμαστε, αλλά ….εξαντλούμε το πατριωτικό μας αίσθημα σε όλα τα ζητήματα υπό τη σκιά του πάθους της πολιτικής ή της πολιτικοποίησης , δυστυχώς δημιουργούμε ένα φάσμα που υπόκειται στην εκμετάλλευση ιδιοτελών δημαγωγών, απ’ όπου και αν προέρχονται , που ανταγωνίζονται με πάθος , υπερβολή  και κολακεία την εθνική μας ματαιοδοξία.

Μήπως είστε λίγο σκληρός ή απόλυτος μ’ αυτή σας τη διαπίστωση ;

Φυσικά και θα ήθελα να μην ήμουν, τα πάντα ξεκινούν από το ότι όλα τα μέσα που επηρεάζουν τη κοινή γνώμη δημιουργούν στο μυαλό μας μια αντιφατικότητα ιδεών, όπου κάθε κυβερνητικό μέτρο επικρίνεται και αποδίδεται σε ιδιοτελή συμφέροντα . Το μυαλό μας επιβουλεύεται μέσα σε ένα διαρκή πολιτικό – κομματικό πυρετό, αποσυντονίζεται από απλούς στόχους  και  στο τέλος εξαερώνεται αφού μείνουν μόνο λόγια χωρίς ουσία  .

Μόδα της εποχής είναι ότι έχουμε παρεξηγήσει την ανεξαρτησία της γνώμης και η αλόγιστη κριτική, μας υπαγορεύει ην απειθαρχία .

 Για παράδειγμα δείτε τον δημόσιο τομέα, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι πιστεύουν ότι το κράτος τους ανήκει και απειθαρχούν σημαντικά εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών .

 Ως Έλληνες επιδεικνύουμε πνευματική έπαρση αλλά όχι απόλυτα συνοδευόμενη από διαύγεια , με αποτέλεσμα να είμαστε αβαθείς στη σκέψη. Εμμένουμε στις εμβρυακές συνήθειες και αυτό αποδεικνύεται από τη συχνά άκαρπη  παρατεταμένη πνευματική προσπάθεια χωρίς ακρίβεια.

Δηλαδή πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι τρόπο τινά ράθυμοι;

Όχι δε λέω αυτό προς θεού , είμαι ο τελευταίος που θα ισοπεδώσει τα πάντα ,είναι όμως προτέρημα να γνωρίζουμε τι ακριβώς είμαστε και το τι ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε να μην είμαστε . Ως δημοσιογράφος γνωρίζεται πολύ καλά και σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι η αποστροφή του Έλληνα στη  χειρωνακτική εργασία είναι περισσότερο εμφανής ,ειδικά στους νέους , αρκετές φορές είμαστε μετρίως εργατικοί και αναζητούμε  περίσσιες ευκαιρίες ξεκούρασης και υπερβολής. Πλέον ο  Έλληνας μπορεί και θέλει να μορφώνεται, έχει την επιθυμία της εκπαίδευσης έντονη , αλλά κυρίως ε ρητορικό και λογοτεχνικό επίπεδο, όπου του ασκούν μεγαλύτερη έλξη από τα επιτεύγματα στα πεδία της σύγχρονης επιστήμης .

Πιστεύετε πως ο αριθμός των προσώπων που επιδιώκουν τη σταδιοδρομία στα επαγγέλματα του πνεύματος είναι υπερβολικός;

Ναι είναι υπερβολικός και σχηματίζουν ένα τμήμα της κοινωνίας που περισσεύει, ένα μορφωμένο προλεταριάτο βουτηγμένο στην αμαρτία την μπαρουφολογία και τη κακεντρέχεια για όλους , που προσκολλάται σε διάφορα κόμματα με την ελπίδα της κρατικής απασχόλησης και ξοδεύει την ύπαρξη του ασκόπως, περιφερόμενο στα καφενεία και τους δρόμους όταν το κόμμα τους είναι εκτός εξουσίας . Η ανεντιμότητα δεν είναι εθνικό ελάττωμα, αλλά πολλοί που δεν θα καταδέχονταν να κλέψουν δεν θα διστάσουν να καρπωθούν παράνομα κέρδη μέσω δολιότητας και παραπλάνησης.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο δυνατό σημείο του Έλληνα  ;

Το ποιο δυνατό χαρακτηριστικό του Έλληνα είναι ότι ασκεί την εξαπάτηση συχνά αλλά ανώφελα για την απλή πνευματική ικανοποίηση που του παρέχει η οξύνοια των οικονομικών και εμπορικών δοσοληψιών του .

Πως θα τον χαρακτηρίζατε στα ….δύσκολα;

Στα δύσκολα θα τον χαρακτήριζα ως έναν μετριοπαθή χασομέρη . Πάντα υπήρχε ένας προδότης ανάμεσα μας , όπως ο Εφιάλτης ή ο Έλληνας που πρόδωσε τη Φιλική Εταιρεία και τα συνθηματικά της στον Αλή Πασά επειδή ήθελε να εκδικηθεί τον Κολοκοτρώνη γιατί του έκοψε την πίστωση. Στην Ελλάδα, στη πραγματική ζωή υπάρχει μια αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στην αμαρτία, ανάμεσα στην αγάπη και στο μίσος, ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψεύδος.

Και πως καταφέρνει να «ακροβατήσει » ανάμεσα σε όλα αυτά;

O Έλληνας δυστυχώς ακροβατεί αναλόγως ανάμεσα σε όλα αυτά , είναι σαν να του έχεις εμπιστοσύνη και να μη του έχεις γιατί σε τρομάζει με την έναρξη και σε απογοητεύει στο αποτέλεσμα .Είναι πλούσιος στα λόγια και φτωχός στη πράξη .

Καθυστερημένος στις αποφάσεις λιτός και άχρωμος δίχως μεγάλα άλματα , ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά συμβιβάζεται με τα πενιχρά αποτελέσματα των πράξεων του. Θα έλεγε κανείς πέρα απ’ αυτή τη παράξενη και περίεργη δημιουργικότητα που τον διακατέχει , θα το χαρακτήριζα ως τον απόλυτο διπλωμάτη που ξεκινά με θάρρος και θράσος αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά καταλήγουν στο να υπερασπίζεται το , αρκετά καλά , καμουφλαρισμένο ατομικό του συμφέρον.

 Αν καταφέρουμε να τον παρακολουθήσουμε και να τον καταγράψουμε ιστορικά , εύκολα τον σκιαγραφούμε από τα λεγόμενα τις πράξεις και την ιδιοσυγκρασία του ( συνήθως αντιφατικά ) όταν τον αφουγκραστούμε απ’ τη σκοπιά του πολίτη , του δημότη , του οικογενειάρχη και τέλος του ψηφοφόρου. Ζει ώστε παράλληλα να αγαπά και να μισεί, είναι πιστός αλλά προδίδει, συμφωνεί και αμφιβάλει, δημιουργεί και καταστρέφει .Ο Έλληνας έχει λέμε μια ερμαφρόδιτη ανισορροπία, μια πηγαία εναλλαγή να αγαπά και να μισεί τη ζωή !!! Βέβαια σας τρόμαξα ,αλλά προς θεού δεν είμαι φανατικός ανθέλληνας, όχι βέβαια,…. ξέρετε είμαι και εγώ ένας Έλληνας , λάτρης της δημοκρατικής ελευθερίας να εκφράζομαι ανιδιοτελώς, θέλω απλά να ισορροπώ, να βλέπω τα θετικά αλλά και τα αρνητικά., να συζητώ και για τα δύο.

Μπορεί να πετύχει ο Έλληνας αν αλλάξει… Ρότα;

Φυσικά!!! Πιστεύω ότι ο Έλληνας έχει ενδόμυχα εχέγγυα να ανατάσσει και να υπερπηδήσει τα ελαττώματα του, έχει έρθει η ώρα της μεγάλης αλλαγής και των μεγάλων αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, να δεχτεί όλα τα θετικά των ξένων και να τα αναμείξει με τα δικά του θετικά, μη φοβόμαστε τις αλλαγές αλλά και να μη τις δαιμονοποιούμε, ο Έλληνας μπορεί να κάνει και ποιήσει θαύματα!