Κοινωνικά

Έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι το Facebook είναι ένοχο παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών.

237

Την Κομισιόν εγκαλεί να απαντήσει, για το τι προτίθεται να κάνει με το εμπόριο προσωπικών δεδομένων που κάνει το facebook, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Carlos Coelho, με γραπτή του ερώτηση.

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο και κατοχυρώνεται ρητώς και κατηγορηματικός είναι η προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών . «Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μια σειρά αποκαλύψεων ότι τα δεδομένα και το απόρρητο των χρηστών του Facebook έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Μια έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι το Facebook είναι ένοχο παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, οι οποίες, για άλλη μια φορά, δεν μπορούν να αγνοηθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων που το χρησιμοποιούν. Το εμπόριο προσωπικών δεδομένων μεταξύ Facebook και άλλων εταιρειών ψηφιακής οικονομίας (όπως το Netflix ή το Airbnb) είναι απαράδεκτο. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν εγγενή αξία και η χρήση τέτοιων δεδομένων χωρίς συγκατάθεση αποτελεί εγκληματική πράξη.
Εάν τα προσωπικά δεδομένα διατέθηκαν από το Facebook με σκοπό την αύξηση του εισοδήματός τους από διαφημίσεις τρίτων ή την παροχή αμοιβαίας πρόσβασης, έχει διαπραχθεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών”.» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη