Κοινωνικά

Έρευνα ΣΟΚ- ΗΠΑ- Αυξήθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων στην πανδημία

24
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, οι σχεδόν καθημερινές επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων, από απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων, κυρίως κοριτσιών, έχουν τρομοκρατήσει την κυβέρνηση και τις  υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι οποίες έφεραν στο φως, τον ψυχολογικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η οποία είναι η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, από τα τέλη του Ιουλίου έως τα τέλη του Αυγούστου, ο αριθμός των επισκέψεων εφήβων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί: «Από τις αρχές του Μαΐου του 2020, ο αριθμός των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για τραυματισμούς που υπήρχαν υποψίες ότι οφείλονταν σε απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ εφήβων 12 ως 17 ετών, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών, άρχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 ως και τα τέλη του Μαρτίου του 2021), η αύξηση ήταν ακόμη πιο θεαματική, έφθασε το 39% σε σύγκριση με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο η αύξηση έφθασε το 50,6% μεταξύ των κοριτσιών και το 3,7% στις τάξεις των αγοριών.»

Τα CDC τόνισαν πως περισσότερο επιρρεπής στις απόπειρες αυτοκτονίας είναι τα κορίτσια, κάτι που διαπιστώνεται από τα  αποτελέσματα της μελέτης. Αυτό συμβαίνει διότι τα κορίτσια επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από την πανδημία.

Στην συνέχεια τα CDC σημείωσαν ότι : «Οι νέοι και οι νέες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. Αναφερόμαστε φυσικά κυρίως στην έλλειψη επαφής με εκπαιδευτικούς, συμμαθητές και συμμαθήτριες, αλλά και στην αύξηση της χρήσης ουσιών ή της ανησυχίας που οφείλονται στα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών.»

Ωστόσο όπως διευκρίνισαν τα CDC, οι αιτίες που οδήγησαν στις απόπειρες αυτοκτονίας δεν εξετάστηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης.