Κοινωνικά

Αγία Σοφία: Πιθανόν αύριο η μεγάλη απόφαση

33

Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Αύριο (Παρασκευή 10/7) κατά πάσα πιθανότητα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανακοινώσει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη. Αν συμβεί αυτό τότε αυτομάτως δίνεται το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει αναλυτικά την νομιμότητα της απόφασης που πάρθηκε το 1934, δέκα χρόνια δηλαδή μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Ναός χρονολογείται τον έκτο αιώνα και  συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης είναι ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που έxει την μεγαλύτερη επισκέψιμότητα.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η προοπτική αυτή  έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Έλληνες, Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους.