Κοινωνικά

‘Αγιος Παΐσιος. Η Ελλάδα σήμερα 12 Ιουλίου εορτάζει τον νεότερο Άγιο της.

41

Μια μεγάλη ημέρα είναι η σημερινή για την Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον νεότερο άγιο της εκκλησίας μας, που πολλοί είχαν την τύχη πριν κάποια χρόνια να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν. Τον Άγιο Παΐσιο.

Ο Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924. Ωστόσο η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Ιουλίου. Το όνομα του Αγίου Παϊσίου ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης. Ο πατέρας του ονομάζονταν Πρόδρομος και η μητέρα του, Ευλαμπία. Ο Άγιος Παΐσιος είχε ακόμη οκτώ αδέρφια.

Βαφτίστηκε Χριστιανός στις 7 Αυγούστου του 1924 από τον ιερέα της ενορίας του, ο οποίος ονομάζονταν επίσης Αρσένιος. Εκτός από αυτό, ο Αρσένιος ανακηρύχθηκε το 1988 σε Άγιο. Ο Άγιος Παΐσιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Κόνιτσα. Δούλεψε ως ξυλουργός, ενώ το 1945 κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Μάλιστα, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Η απόλυση του από το στρατό ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα, το 1949. Μάλιστα, ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το 1950, αποφάσισε να γίνει μοναχός. Έτσι, ακολούθησε το δρόμο του Θεού. Η κοίμησης του Αγίου Παϊσίου ήρθε στις 12 Ιουλίου του 1994. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως αποφάσισε στις 13 Ιανουαρίου του 2015 να τον κατατάξει στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως για την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας πάρθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015 η αποφάσισε .

Το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Αγίου Παϊσίου προς τη μητέρα του:

«Μανούλα μου σε χαιρετώ εγώ πάω να μονάσω, Φεύγω την μάταιαν ζωήν, τον πλάνον, να γελάσω, Στην μοναξιάν στην έρημον τα νιάτα να περάσω, Δια την αγάπην του Χριστού, όλα θα τα θυσιάσω. Όλα του κόσμου τα αγαθά, σαν σκύβαλλα θα αφήσω, Να εκτελέσω την πρώτη εντολήν, τον Θεόν να αγαπήσω Με τον σταυρόν στον Γολγοθάν, τον Ιησούν ν’ακολουθήσω, Και εις την άνω Ιερουσαλήμ, εύχομαι να σε συναντήσω. Φεύγω απ’ την μεγάλην σου στοργήν, μαννούλα να μπορέσω Δια να ήμεθα αιώνια μαζί, τον Ιησούν, θα παρακαλέσω, Διαυτό μικρός εθέλησα τα μαύρα, δια να φορέσω, Να αφιερωθώ εις τον Χριστόν, του Θεού να αρέσω. Και δια μητέρα εις το εξής, θα έχω την Παναγίαν, Να με φυλάξη αβλαβή, απ’ του εχθρού την πανουργίαν Μάννα μου με κατάνυξιν, στην έρημον εδώ στην ησυχίαν Θα εύχομαι πάντα δια εσέ, και διόλην την πολιτείαν».

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα