Κοινωνικά

Αθήνα: Τα Graffiti που μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

155
Επιμέλεια άρθρου :Πηνελόπη Κοφιάνη

 

Graffiti. Στα ελληνικά, τοιχογράφημα/ακιδογράφημα. Στην αργκό των γκραφιτάδων, «βάψιμο». Όπως κι αν διαλέξουμε να το ονομάσουμε όμως, το graffiti δεν παύει να είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ή και παρεξηγημένες σύγχρονες μορφές τέχνης των μεγαλουπόλεων κι αυτό επειδή συνήθως συγχέεται με το tagging (ταγκιά).

Πιστευτό ή όχι, ιστορία και προέλευση του graffiti έχουν τις ρίζες τους στην Παλαιολιθική Εποχή· τότε που οι άνθρωποι των σπηλαίων και πρόγονοί μας φυσικά, προσπάθησαν, να αποτυπώσουν για πρώτη φορά, εικόνες και συναισθήματα από την καθημερινότητά τους, στους υγρούς και τραχείς τοίχους των σπηλιών όπου ζούσαν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κατά την διάρκεια του Β´ παγκοσμίου πολέμου, μια πρώιμη μορφή του χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαμαρτυρίας και αντίστασης από ανθρώπους αγανακτισμένους κι αηδιασμένους με την βαρβαρότητα και την ωμότητα του ναζιστικού ζυγού.

Ως μορφή τέχνης, όπως τώρα την γνωρίζουμε, ξεκίνησε την δεκαετία του ‘70, την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που εμφανίστηκε και το κίνημα του Χιπ χοπ, περνώντας διάφορα εξελικτικά στάδια, όπως κάθε τέχνη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Street Art από την άλλη, αποτελεί μία από τις εξελεγκτικές μορφές του graffiti. Δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε μόνο ως ένα κίνημα ή καλλιτεχνικό ρεύμα, αφού με την ιδιαίτερη πρακτική της αναδεικνύει έναν καινοτόμο τρόπο πολιτισμικής διαλλακτικής και εμπεριέχει παράλληλα στοιχεία κοινωνικού ακτιβισμού.

Και μπορεί να προέρχεται από τους δρόμους της πόλης, όμως την συναντάμε πια σε γκαλερί, σε διαδικτυακές κοινότητες, σε δημόσιους διαλόγους και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ως θέμα συζήτησης μεταξύ φοιτητών και εμπειρογνωμόνων.

Όποιον ορισμό όμως κι αν προσπαθήσουμε να δώσουμε, όποια  κι αν είναι η γνώμη μας γί αυτές τις μορφές τέχνης, δεδομένο είναι, ότι Graffiti και Street Art μαζί αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στις μεγαλουπόλεις.

Αυτές οι πολύχρωμες, πολυσχιδείς, πολύμορφες, ευφάνταστες κι ευρηματικές δημιουργίες «γκραφιτάδων» και street artists μοιάζουν να δίνουν χαρακτήρα και ψυχή, παλμό και ζωντάνια στις άχρωμες, άοσμες, άγευστες, σαν «ευγενή αέρια» μεγαλουπόλεις μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην Αθήνα, αλλά και γενικά στην Ελλάδα έχουμε πολλά graffiti τα οποία αποτελούν όχι μόνο έργο τέχνης, αλλά και αξιοθέατο. Η εντυπωσιακή τεχνική του 3d σε συνδυασμό με το εμβαδόν αλλά και την τοποθεσία σε μαγεύουν, με αποτέλεσμα να μένεις με το στόμα ανοιχτό μέχρι να βγάλεις την κάμερα να το αποθανατίσεις. 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Κοφιάνη