Κοινωνικά

Αμφίπολη Σερρών: Στα χέρια των Αρχών 68χρονος λαθρανασκαφέας

23
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη ένας 68χρονος στην αρχαιολογική περιοχή της Αμφίπολης Σερρών, με την κατηγορία των λαθρανασκαφών, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Κατά την ώρα της σύλληψης του, ο δράστης, κρατούσε ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικό εργαλείο, ενώ εντοπίστηκε να πραγματοποιεί παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησαν έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν στην κατοχή του (επάνω του αλλά και στα δυο σπίτια που διατηρούσε )αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως προέκυψε από γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα, ένα χάλκινο νόμισμα ελληνιστικών χρόνων, οκτώ μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα, πέντε μολύβδινα αντικείμενα, ένας μολύβδινος πεσσός, δύο χάλκινα αντικείμενα, εννέα χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων πέντε ακέραια και τέσσερα αποσπασματικά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων, όπως επίσης μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνίθα. Επίσης κατασχέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων και ισάριθμα σκαπτικά εργαλεία και ακουστικά, ως μέσα διενέργειας ανασκαφικών δραστηριοτήτων.

Σε βάρος του 68χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να οδηγηθεί στις εισαγγελικές Αρχές των Σερρών.