Κοινωνικά

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων για την από κοινού άσκηση επιμέλειας των παιδιών

64

Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Ο Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τοποθετήθηκε σε ότι αφορά στην από κοινού άσκηση της επιμέλειας των παιδιών εξέδωσε η διαδικτυακή ομάδα χωρισμένων γονέων «Ενεργοί Μπαμπάδες».

Μέσα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (1) και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (2), έρχεται με τη σειρά του ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) (3), η μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση ψυχολόγων στην Ελλάδα, και τάσσεται υπέρ της θέσπισης της συνεπιμέλειας και του ίσου χρόνου επικοινωνίας με τα παιδιά.

Η επιστολή του ΣΕΨ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων-ΣΕΨ, με αφορμή σημαντικό αριθμό καταγγελιών που λαμβάνουμε από συζύγους, οι οποίοι είτε είναι σε διαδικασία δικαστικών διενέξεων για έκδοση διαζυγίου, είτε είναι ήδη διαζευγμένοι, έχει διαπιστώσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι στις περιπτώσεις όπου δεν ασκείται η επιμέλεια και από τους δύο γονείς, συνήθως προκύπτει έντονη διαμάχη μεταξύ τους, η οποία είναι επιβλαβής για όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα επιβαρύνει ψυχοσυναισθηματικά τα παιδιά.

Ο  ΣΕΨ, ήδη από το 2014, έχει ενημερώσει γραπτώς τους Ψυχολόγους σχετικά με το ζήτημα αυτό, με την προτροπή να τηρούν αυστηρά την δεοντολογία καθώς επίσης και τους θεμελιώδεις κανόνες και αρχές της «Καλής Πρακτικής» με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών, ούτως ώστε το συγκρουσιακό πλαίσιο της συζυγικής σχέσης, το οποίο δυστυχώς συχνά επενδύεται για λόγους  σκοπιμότητας με χαλκευμένες κατηγορίες, να µην στιγματίζει την ζωή και το μέλλον των παιδιών. Το  Διοικητικό  Συμβούλιο του ΣΕΨ στην τακτική συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2020, με την πεποίθηση ότι στην χώρα μας το οικογενειακό δίκαιο οφείλει να εναρμονιστεί με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ομόφωνα αποφάσισε ότι:

  1. Ο ΣΕΨ υποστηρίζει το αίτημα της «από κοινού άσκησης της επιμέλειας/κοινής ανατροφής με ίσο χρόνο και από τους δύο γονείς» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του παιδιού» ΑΜΚΕ, διότι αυτό αφενός μεν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των παιδιών να μην αποξενώνονται από τον ένα γονέα, αφετέρου δε πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για γονική ισότητα μεταξύ των φύλων.
  2. Να καταθέσει την παρούσα επιστολή στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επιμελείται την πρόσφατη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Κατόπιν και της τοποθέτησης του ΣΕΨ καθίσταται σαφέστατη η υποστήριξη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας των Ανθρωπιστικών Επιστημών της χώρας προς την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων Δικαίου υπέρ της κοινής επιμέλειας των παιδιών χωρισμένων οικογενειών και την διασφάλιση του δικαιώματός τους σε ισότιμη και ισόποση επικοινωνία και με τους δύο γονείς τους.

«Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΑΜΚΕ»

1 https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/

2 https://elpse.com/anakoinwsh-elpse-mme-kai-stigmatismos-2/

3 Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι ο αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός-επιστημονικός φορέας των Ψυχολόγων της χώρας μας, θεσμικός εταίρος της Πολιτείας για τον κλάδο των Ψυχολόγων σύμφωνα με τους νόμους 991/79-άρθρο 8, 2646/98, την Κοινοτική Οδηγία 2005/36, την γνωμάτευση του Υπουργείου Παιδείας (15404/ΙΑ/14-2-2012). Αριθμεί πάνω από 2.500 μέλη και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Συλλόγων Ψυχολόγων – EFPA από το 1988. Η EFPA αποτελεί επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχουν 39 ευρωπαϊκές χώρες, όπου εκπροσωπούνται περισσότεροι από 400.000 Ψυχολόγοι (http://www.efpa.eu).