Επιστήμη, Κοινωνικά

Απίστευτο: «Αναστήθηκε» μετά από 24.000 χρόνια, όπου παρέμεινε στην κατάψυξη.

12
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Ένα μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» μετά από 24.000 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο και όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία. Το μικροσκοπικό ζώο κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του και η ανακάλυψη αυτή των Ρώσων επιστημόνων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ερευνητές -επιστήμονες : «Είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης. Μετά την απόψυξή του, το ζώο κατάφερε να αναπαραχθεί».

Στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στας Μαλάβιν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology και εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στο Πούσινο της Ρωσίας, αναφέρει ότι:

«Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς», εξήγησε ο Μαλάβιν,

Η ηλικία του δείγματος κυμαίνεται μεταξύ 23.960-24.485 ετών, συμπέραναν οι ερευνητές, με την τεχνική της ραδιοχρονολόγησης που ακολούθησαν, ενώ χρησιμοποίησαν ένα γεωτρύπανο για να συλλέξουν δείγματα από τον ποταμό Αλαζέια, στη ρωσική Αρκτική.

Μάλιστα κατά το παρελθόν, είχαν και πάλι εντοπίσει μονοκύτταρα μικρόβια, ικανά να επιτελέσουν τον ίδιο «άθλο». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νηματώδους (πολυκύτταρος οργανισμός), ο οποίος είχε ηλικία 30.000 ετών και επέστρεψε στη ζωή. Επίσης βρύα και ορισμένα άλλα ήδη φυτών αναγεννήθηκαν μετά από πολυετή παραμονή τους κάτω από τους πάγους.

Σύμφωνα με τον Μαλάβιν, τα τροχοφόρα προστίθενται επομένως στον κατάλογο των οργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώνουν επ’ αόριστόν, ο οποίος έγραψε στην Current Biology ότι : «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα».