Κοινωνικά

Γερμανία: Ποινικοποιείται το…upskirting

57

Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Στην ποινικοποίηση του… upskirting, δηλαδή την κρυφή λήψη φωτογραφίας ή βίντεο κάτω από τα ρούχα ενός ανθρώπου, προχώρησε η Γερμανική κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται ως μια πράξη που θα τιμωρείται με πρόστιμα ή με ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

Τα τελευταία χρόνια το upskirting έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων αλλά και ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία σε πολλές χώρες. Μάλιστα οι…δράστες, σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφιών ή βίντεο, προχωρούν σε δημοσίευση του υλικού σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η Αγγλία και η Ουαλία ποινικοποίησαν το upskirting, ενώ η Γαλλία το 2018.

Για το θέμα η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε: «Η φωτογράφιση κάτω από τη φούστα ή μέσα από την μπλούζα μιας γυναίκας είναι μια αναίσχυντη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, η οποία εφεξής θα τιμωρείται»

Η αφορμή για την πονικοποίηση δόθηκε όταν από μια εκστρατεία δύο Γερμανίδων τον περασμένο χρόνο, μια εκ των οποίων δήλωσε ότι όταν ήταν έφηβη είχε πέσει θύμα αυτής της πρακτικής δύο φορές.

Πρόκειται για την φοιτήτρια Κινηματογράφου Χάνα Ζάιντελ και η δημοσιογράφος Ίντα Ζάσενμπεργκ, οι οποίες με την σειρά τους κινητοποιήθηκαν όταν η  βρετανίδα ακτιβίστρια Τζίνα Μάρτιν, ηγήθηκε μιας παρόμοιας εκστρατείας που οδήγησε στην ποινικοποίηση της πράξης αυτής στη Βρετανία.»