Κοινωνικά

«Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο σύμφωνα με του νόμους. Τινάζεται η υπόθεση στον “αέρα”.  Αναμένονται αποφυλακίσεις.»

196

 

H πολύκροτη υπόθεση των τελευταίων ημερών της «μαφίας του χρυσού» για την οποία είχε μιλήσει ακόμη και ο Τσίπρας στη Βουλή κινδυνεύει να αποδειχθεί “φιάσκο” και να τιναχθεί στον “αέρα”. Η αιτία είναι πως διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγές του χρυσού προς την Τουρκία δεν υπόκεινται σε φόρους και δασμούς.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να “πέσει φως” στην υπόθεση και να γινεί σαφές εάν βάση των τελευταίων στοιχείων και δεδομένων μιλάμε όντως για λαθρεμπόριο χρυσού η για “φούσκα” . Οι δικηγόροι των 8 προφυλακισμένων θα καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης και στους δικαστικούς κύκλους γίνονται συζητήσεις και εκφράζονται φόβοι ότι όσον αφορά το θέμα της λαθρεμπορίας θα αποδειχθεί το “φιάσκο”  διότι δεν υπήρχε απώλεια εκατομμυρίων σε δασμούς. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο  προφανώς και δεν στοιχειοθετείτε  κατηγορία για λαθρεμπορία.

Ωστόσο ι το  κακούργημα  της λαθρεμπορίας χρυσού έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κακουργήματα, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δοσοληψίες και δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης. Τα συγκεκριμένα να τονίσουμε ότι είναι αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων και βάση των μέχρι στιγμής  δεδομένων συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης. Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης, ενώ δικαστικές πήγες αναφέρουν ότι “αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.”

Πληροφορίες θέλουν εχτές στο γραφείο της ανακρίτριας να φτάνει απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημα σχετικά με το αν υπόκειται σε δασμούς το εμπόριο χρυσού προς την Τουρκία. Να υπενθυμίσουμε δε ότι εχτές αποφυλακίστηκαν 23 άτομα τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμπλέκονταν στην υπόθεση.

 

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη