Κοινωνικά

Δύο ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού στο νοσοκομείο Παίδων

59

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», πραγματοποιήθηκαν σήμερα από το ΕΚΑΒ και τις εμπλεκόμενες δομές υγείας , ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού κορονοϊού Covid-19,

Το σενάριο  αφορούσε την διακομιδή από το ΕΚΑΒ ενός παιδιού (κορίτσι 14 ετών) το οποίο εκδήλωσε κάποια ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού Covid-19.

Η έφηβη μεταφέρθηκε με τη συνοδεία της μητέρας της (40 ετών), στα Νοσοκομείο Παίδων.

Η ιστορία είναι πως η δεκατετράχρονη, μαζί με την μητέρα της είχαν πάει ταξίδι στην Κίνα και επέστρεψαν πριν από 7 ημέρες Η επιστροφή στην χώρα έγινε μέσω άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Ωστόσο σήμερα το πρωί παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονταν με αυτά του κορονοϊού Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, εκδήλωση εμετών με πόνους στην κοιλιακή χώρα). Κατόπιν της κλήσης στο ΕΚΑΒ (166), το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) ενημέρωσε για την επικείμενη υποδοχή, των εν λόγω περιστατικών, τα αντίστοιχα παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά την άφιξη του παιδιού και της μητέρας του, τόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», ενεργοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης (συνδυαστική κατάσταση full emergency λόγω της συνοδείας ενήλικα με πιθανή μόλυνση) από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε Νοσοκομείου.

Όπως ανακοίνωσε το ΕΚΑΒ : «Η συγκεκριμένη συνδυαστική άσκηση ετοιμότητας και προσομοίωσης, για την αντιμετώπιση ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού κοροναϊού Covid-19, πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, του κοινού διοικητή των Παιδιατρικών Νοσοκομείων “Η Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” Μανώλη Παπασάββα και του υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκου Μίχου.»

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα