Κοινωνικά

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

33
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν σε Ελλάδα και εξωτερικό μεγάλες ποσότητες αναβολικών ουσιών.

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών που αφορούν στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και τα όπλα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε Ελλάδα και εξωτερικό τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2020.

Η προμήθεια, η αποθήκευση, η εμπορία και διακίνηση σκευασμάτων με παράνομες αναβολικές ουσίες, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης αθλητών, ήταν οι τομείς που δραστηριοποιούταν.

Όλα τους τα έσοδα κατάφερναν να τα νομιμοποιούν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων, ενώ στην προσπάθειά τους να διασφαλίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους, διακινούσαν τα σκευάσματα με αυτοκίνητο ή με δέματα, με πλαστές ταινίες γνησιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και μέσα σε πλαστές συσκευασίες, οι οποίες έφεραν τα στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών.

Μετά από έρευνες των Αρχών στις οικίες τους, σε επιχειρήσεις, οχήματα και στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν και κατέσχεσαν μεταξύ άλλων:

– 128.048 αμπούλες και δισκία αναβολικών σκευασμάτων και άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων,

– 46 κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων,

– 3 χειροβομβίδες και χειροβομβίδα κρότου-λάμψης,

υποπολυβόλο και γεμιστήρα με 20 φυσίγγια,

– πιστόλι, 480 φυσίγγια και 3 γεμιστήρες,

– σιδερογροθιά, 3 μαχαίρια, αλεξίσφαιρο γιλέκο,

– 950 ευρώ και 7 συσκευές κινητών τηλεφώνων,

– φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστή και 7 μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,

– πλήθος εγγράφων, χειρόγραφων σημειώσεων και σφραγίδων εταιρειών και

– 5,6 γραμμάρια κάνναβη.

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 170.000 ευρώ, ενώ τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση. Ως προς την επικινδυνότητα των σκευασμάτων για τη δημόσια υγεία, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., περιείχαν μεταξύ άλλων δραστική ουσία η οποία έχει απαγορευθεί παγκοσμίως εδώ και χρόνια, λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση της.

Οι συλληφθέντες  οδηγήθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ σε  βάρος τους υπάρχει σχηματισθείσα δικογραφία