Κοινωνικά

Η Ευρώπη σε ηθικό δίλημμα : Να εμβολιάσει παιδιά και εφήβους ή να δωρίσει δόσεις εμβολίων;

10
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε άλλα κράτη, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς στους εφήβους τον Ιούνιο.

Σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει εν μέσω πανδημίας, ειδικά από ηθικής πλευράς.

Το ερώτημα που την απασχολεί είναι να επεκτείνει τον εμβολιασμό σε παιδιά ή να δωρίσει εμβόλια σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο;

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής, καμία μέχρι στιγμής χώρα της ΕΕ δεν έχει αποφασίσει και να δεσμευτεί να καθυστερήσει τον εμβολιασμό σε παιδιά και να στείλει αυτά τα εμβόλια αλλού,

Ίσα-ίσα που κάποιες χώρες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εφήβων τους, μετά από έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου BioNTech/Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-16 ετών. Μάλιστα αρκετά κράτη της ΕΕ προσδιορίζουν ημερομηνία έναρξης μέσα στον Ιούνιο.

Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετες τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όπου οι υπεύθυνοί του δήλωσαν: «Ζητήματα αμεροληψίας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στα εμβόλια, πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όταν αποφασίζεται η επέκταση του εμβολιασμού κορωνοϊού σε ομάδες με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου».

Από την πλευρά της η Γερμανία σκοπεύει να προσφέρει ραντεβού σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω στις 7 Ιουνίου, με τη Γαλλία να κάνει το ίδιο από τις 15 Ιουνίου. Η Λιθουανία ελπίζει να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα εμβολιασμό σε παιδιά πάνω από 16, και οι Ιταλοί παιδίατροι ετοιμάζονται επίσης να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια το συντομότερο δυνατόν.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, την περασμένη Παρασκευή, αν και η επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διατεθούν τα εμβόλια δεν έχει εκδώσει συστάσεις ακόμη.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν αυτή την ώρα σε άλλα μέρη του κόσμου, τέτοια σχέδια μοιάζουν με ένα μακρινό όνειρο αφού κάποιες χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει καν το 1% του πληθυσμού τους.

Για παράδειγμα η Κένυα, με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων, είχε χορηγήσει 1 εκατομμύριο εμβόλια έως τις 2 Ιουνίου, ενώ η Νιγηρία – με πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων – μόλις πέρασε το όριο των 2 εκατομμυρίων δόσεων.