Κοινωνικά

Η Κοζάνη μπήκε πρώτη σε lockdown εν μέσω δευτέρου κύματος πανδημίας

43

Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης  που παρουσιάζει η Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε το πρώτο lockdown εν μέσω δευτέρου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα, ενώ 554 άτομα ήταν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για τις επόμενες 14 ημέρες μπαίνει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού -κατηγορίας 4 – και είναι η πρώτη περιοχή στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19-, που οδηγείται σε lockdown

Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι:

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιοχής, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή συναθροίσεων, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης (επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο και ντελίβερι), κέντρων διασκέδασης, δικαστηρίων, αρχαιoλογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, κομμωτηρίων, συνεδρίων κ.ά.

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

-Μουσικές σκηνές

-Εστίαση (επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα-take away, διανομής προϊόντων-delivery και drive-through)

-Παιδότοποι

-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

-Εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

-Λιανεμπόριο

-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

-Συνέδρια/Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

 

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοζάνη ανέβηκε επίπεδο συναγερμού, λόγω μεταξύ άλλων των πολλών και συνεχώς αυξανόμενων νέων κρουσμάτων του τελευταίου 14ημέρου και των δεκάδων μικρών ελεγχόμενων, επικίνδυνων όμως και χωροταξικά διάσπαρτων clusters (σ.σ. συρροές) σε όλη την περιοχή.

Το Σάββατο αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή ο υφυπουργός, προκειμένου να έχει επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για να συζητηθεί η κατάσταση και να δοθούν διευκρινίσεις για τα μέτρα.