Κοινωνικά

Η χειρονομία-μήνυμα για να αναγνωρίσεις ή να ζητήσεις βοήθεια αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας

198
Επιμέλεια Άρθρου: Ελίζα-Σοφία Μπίτσια

 

Η χειρονομία, που τον τελευταίο διάστημα έχει γίνει viral, και αφορά τον τρόπου που τα θύματα κακοποίησης μπορούν να καλέσουν βοήθεια με διακριτικό τρόπο.

Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women’s Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια με τέτοιο τρόπο που ο δέκτης θα καταλάβει πως χρειάζονται βοήθεια χωρίς να το πουν.

Το σωματείο «ΤΟ ΜΩΒ» ενημερώνει σχετικά με το διεθνές σήμα για να ζητάμε «Βοήθεια- Help Me» προκειμένου να μπορούμε όλοι σε περίπτωση εκφοβισμού (bullying), εμπορία ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ., να αναγνωρίσουμε ότι το άτομο που κάνει την συγκεκριμένη χειρονομία μας λέει κάτι ή να την χρησιμοποιούμε οι ίδιοι σε περίπτωση ανάγκης.

Η χειρονομία είναι απλή: (1) η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, (2) κλείνουμε τον αντίχειρα εμπρός, (3) κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα.

Το σωμάτιο σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι:  «Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα σχετικά με ένα επικίνδυνο άτομο και τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύει σε μια κατάσταση το θύμα του, είναι πόσα άτομα ΔΕΝ το παρατηρούν. Κακοποιοί, απαγωγείς, έμποροι και διακινητές ανθρώπων, συχνά παρακολουθούν και ελέγχουν ένα άτομο τόσο σφιχτά, ώστε είναι αδύνατο να ζητήσει βοήθεια».