Κοινωνικά

Θεσσαλονίκη: Μαθητές λήστευαν περαστικούς γιατί όπως είπαν «Νιώθαμε σπουδαίοι».

28

Με την ποινή των αναμορφωτικών μέτρων που τους επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης ήρθαν αντιμέτωποι πέντε μαθητές λυκείου, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστείες  σε χώρους της πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης, και στην παραλία της πόλης.

Μετά την σύλληψή τους οι τρεις εξ αυτών είχαν οδηγηθεί σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων, ωστόσο μετά από αυτή την απόφαση αφήνονται ελεύθεροι.

Από τις έρευνες των αστυνομικών στα τέλη του περασμένου έτους η συμμορία έπεσε τελικά στα χέρια των Αρχών. Υπάρχουν επίσης και άλλα άτομα τα οποία εμπλέκονται, κάποιων μάλιστα τα οποία μετά την ταυτοποίηση στοιχείων παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτικά δικαστήρια.

Τα πέντε βασικά μέλη της ομάδας λειτουργούσαν ως «αγέλη» όπως είπαν οι αστυνομικοί, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και δρούσαν όταν έπεφτε το σκοτάδι, ληστεύοντας περαστικούς με την απειλή μαχαιριού και σε κάποιες περιπτώσεις με χρήση βίας. Ο αριθμός των ληστειών είχε φτάσει στις 21.

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο επέβαλε στους πέντε κατηγορούμενους, τρεις Έλληνες και δύο Αλβανούς (ηλικίας σήμερα 17,5 έως 18,5 ετών), το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας (κατά περίπτωση από 100 έως 180 ώρες), ενώ, με την ίδια απόφαση, τίθενται υπό παρακολούθηση από επιμελητή ανηλίκων (κατά περίπτωση για διάστημα δύο έως έξι μηνών).

 

Οι πέντε νεαροί ομολόγησαν τις δράσεις τους για τις οποίες εμφανίστηκαν μετανιωμένοι και είπαν ότι προέβησαν στις πράξεις διότι «έτσι ένιωθαν σπουδαίοι στο σχολείο», και «ανέβαιναν στην εκτίμηση των συμμαθητών τους».

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα