Κοινωνικά

Ιερά Σύνοδος: «Όχι στην αποτέφρωση. Οι νεκροί δεν είναι απορρίμματα ή άχρηστα αντικείμενα»

47

Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε φυλλάδιο για την ενημέρωση των πιστών σχετικά με το ζήτημα της αποτέφρωσης.

Μέσα στο συγκεκριμένο ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο αναμένεται να μοιραστεί στις κατά τόπους εκκλησίες,  αναπτύσσεται η αρνητική θέση της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παραθέτει τα επιχειρήματα των υπέρμαχων της καύσης των νεκρών επιχειρώντας να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά.

Όσον αφορά τα στάδια της αποτέφρωσης με την καύση του νεκρού και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμμάτων» Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ».

Τέλος τονίζει ότι «τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα. Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό. Η Εκκλησία  δεν καταναγκάζει κανέναν να τηρεί τις παραδόσεις της, ενώ δεν θα τελεί κηδεία σε όσους επιλέξουν την αποτέφρωση. Προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία».

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα