Κοινωνικά

Ιός G4- Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

43
Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων, που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας, καλείται να μελετήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από μια έρευνα που έκαναν οι Κινέζοι η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Το στέλεχος είναι γενετικός απόγονος του στελέχους H1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009 και ονομάστηκε «G4».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης μελέτης, ο ιός διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα για την προσβολή των ανθρώπων.

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Κρίστιαν Λιντμάιερ : «Εκ προοιμίου η έρευνα δείχνει ότι δεν πρέπει να μειωθεί η επιφυλακή για τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Θα διαβάσουμε προσεκτικά την έρευνα για να καταλάβουμε ποιο είναι το καινούριο. Είναι σημαντική η συνεργασία επί των ευρημάτων της έρευνας και η παρακολούθηση των ζωικών πληθυσμών. Αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή για τη γρίπη και ότι χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε την παρακολούθηση ακόμη και μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού»

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι ιοί G4 είναι περισσότερο μολυσματικοί. Πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα στα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλούν στις νυφίτσες βαρύτερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη.

Μάλιστα τόνισαν πως η ανοσία κατά των ανθρώπινων ιών της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει απέναντι στο G4, κάτι που μεταξύ άλλων σημαίνει πως όλοι όσοι εργάζονται με τους χοίρους έχουν προσβληθεί σε μεγάλο ποσοστό, 10,4%, σύμφωνα με εξετάσεις αίματος που αναζήτησαν την παρουσία αντισωμάτων του ιού. Το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαίνεται επίσης ότι έχει προσβληθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αυτομάτως σημαίνει πως ο ιός έχει ήδη περάσει στους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που φοβούνται όλοι.

Συγκεκριμένα η κινεζική μελέτη αναφέρει:

«Οι πανδημίες προκαλούνται όταν ιοί της γρίπης A με ένα νέο αντιγόνο επιφανείας αποκτούν ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο… Η ανησυχία είναι μήπως οι μολύνσεις ανθρώπων από τους ιούς G4 οδηγήσουν σε προσαρμογή στον άνθρωπο και αυξήσουν τον κίνδυνο πανδημίας.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge James Wood σχολίασε ότι:   «Πρέπει επειγόντως οι πληθυσμοί των ανθρώπων που εργάζονται σε επαφή με χοίρους να τεθούν υπό παρακολούθηση. Οι έρευνες αποτελούν σωτήρια υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε διαρκώς τον κίνδυνο εμφάνισης παθογόνων ζωονόσων και ότι τα ζώα εκτροφής, με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται περισσότερο σε επαφή σε σχέση με τα άγρια ζώα, αποτελούν πηγή σοβαρών πανδημικών ιών»