Κοινωνικά

Καρναβάλι Ξάνθης: «Αποκριές με λάθος μάσκα», μέσω διαδικτύου

34
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Tις προηγούμενες χρονιές η πόλη της Ξάνθης, τέτοιες ημέρες ζούσε σε ρυθμούς ξέφρενου καρναβαλιού, με τους κατοίκους της να ξεχύνονται στους δρόμους και στα στενά ντυμένοι μασκαράδες και πετώντας κομφετί. Ωστόσο φέτος, λόγω της πανδημίας που έθεσε σε αυστηρή καραντίνα σχεδόν ολόκληρη την χώρα, οι φίλοι του Ξανθιώτικου καρναβαλιού θα ζήσουν μια εντελώς νέα εμπειρία.

Το άνοιγμα του Τριωδίου και η γιορτή της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς θα μεταδοθούν ψηφιακά μέσω διαδικτύου από επιλεγμένα μέρη της Ξάνθης. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους, θα δώσει τη θέση της σε μια εθελοντική αιμοδοσία. Οι διοργανωτές των ΘΛΕ προτρέπουν όλους τους πολίτες να φορέσουν την καρναβαλική τους στολή και τη μάσκα τους και να δώσουν αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται από το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» και την κινητή μονάδα αιμοδοσίας το Γ.Ν. «Γεώργιος Παπανικολάου».

Στέλνοντας το επίκαιρο μήνυμα «Αποκριές με λάθος μάσκα», ο Ξανθιώτης Καρνάβαλος αφήνει τις καρναβαλικές μάσκες και φορά τη χειρουργική.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου θα μεταδοθεί διαδικτυακά το καρναβαλικό μήνυμα των σχολείων της Ξάνθης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα: «Η συμβολή των Θρακικών Χρονικών στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης».

Επίσης όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι Φορείς από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και για μια εβδομάδα γνωστοί και δημοφιλείς djs της πόλης συστήνουν ένα μουσικό εμβόλιο ως «αντίδοτο» στον κορονοϊό. Σκοπός να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κέντρο μουσικού εμβολιασμού με ήχους σε όλα τα κεντρικά σημεία της Ξάνθης, πάντα με μάσκα και ας είναι η «λάθος» μάσκα, όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Διαδικτυακά θα μεταδοθεί επίσης και η λήξη των αποκριάτικων γιορτών με το παραδοσιακό κάψιμο του «Τζάρου» στην όχθη του ποταμού Κόσυνθου που διασχίζει την πόλη, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να θαυμάσουν από μπαλκόνια και ταράτσες τα εντυπωσιακά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα, που και φέτος θα φωτίσουν το νυχτερινό ουρανό της πόλης, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαφορετικής Aποκριάς.