Κοινωνικά

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πως θα υποβάλλεται η ηλεκτρονική αίτηση

16
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και για πρώτη φορά και η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων που ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.

300.000 επιταγές θα χορηγηθούν συνολικά και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα  επιδότησης, οι διακοπές θα  μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ. Ωστόσο η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο και στο νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού:

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι οι οποίοι το έτος 2020:

– είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή

– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

– συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

– ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού και πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση.