Κοινωνικά

Κορονοϊός: Θα σπάσει το φράγμα των 1.500 κρουσμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

47
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Μία εξέλιξη που προβληματίζει πολιτική ηγεσία και επιστημονική κοινότητα, είναι πως, παρά το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν δείχνει να μειώνεται.

Αντιθέτως όλοι αρμόδιοι Φορείς θεωρούν ότι αναμένεται να ανακοινωθεί αριθμός που ίσως ξεπεράσει το φράγμα των 1.500.

Προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση για την κατάσταση αυτή, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σκληρών μέτρων στην πρωτεύουσα τα νέα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να πιέζεται καθημερινά όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας, το οποίο όπως φαίνεται από εκτιμήσεις των ειδικών, το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ που έχουν γεμίσει πλησιάζει το 90%.

Ένας λόγος της ανεξέλεγκτης αύξησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον κάνουν πιο μεταδοτικό. Η μετάλλαξη αυτή διευκολύνει την διασπορά του ιού στις οικογένειες, καθώς και σε χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ κ.τ.λ. Μάλιστα θεωρούν πως οι πολίτες δεν συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα και συνεχίζουν τις συναθροίσεις σε φιλικά σπίτια μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μαγαζιά ενδεχομένως θα παραμείνουν κλειστά για ακόμα μια εβδομάδα, οπότε το άνοιγμα της αγοράς για την 1η Μαρτίου φαίνεται αδιανόητο.