Κοινωνικά

Κρήτη- Σφακιά : Ένας μόνο καθηγητής για ολόκληρο λύκειο

28

Μονάχα ένας καθηητής υπάρχει στο λύκειο Σφακιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου να οδεύουν απροετοίμαστα προς τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς το σχολείο υπολειτουργεί.
Ο φιλόλογος διδάσκει μόνο μία ώρα σε κάθε τάξη και οι μαθητές κατευθύνσεων προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά παρακολουθώντας μαθήματα στο δημοτικό φροντιστήριο του Δήμου Σφακίων.
Έξαλλοι γονείς και μαθητές ,μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων και αδιόριστους εκπαιδευτικούς από τα Σφακιά πήγαν την Τετάρτη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, όπου και συναντήθηκαν με αρμόδιο στέλεχος, που αντικαθιστούσε τον προϊστάμενο της διεύθυνσης κ. Ζερβάκη λόγω απουσίας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση σε όλες τις φάσεις τοποθέτησης των αναπληρωτών που έγιναν κανένας αναπληρωτής δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί στα Σφακιά.
Από την πλευρά τους γονείς και κηδεμόνες ρώτησαν γιατί δεν τοποθετούνται στο σχολείο καθηγητές που κατοικούν στα Σφακιά, οι οποίοι θα αποδέχονταν μια τέτοια τοποθέτηση, όμως η απάντηση ήταν πως σύμφωνα με σχετικό νόμο πρέπει πρώτα να ακολουθηθούν οι διαδικασίες με τις τοποθετήσεις όσων έχουν προτεραιότητα και αν δεν καλυφθούν τα κενά, τότε να γίνει προκήρυξη για τα Σφακιά, στην οποία θα παίζει ρόλο και η εντοπιότητα.
Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία που είχε γίνει πέρυσι και για σχολείο της Παλαιόχωρας και ήταν αρκετά χρονοβόρα, καθώς τα κενά καλύφθηκαν περίπου την περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα το 50% του ενοικίου των καθηγητών
καλύπτεται απο τον δήμο.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων: “Μέχρι στιγμής λείπουν επτά καθηγητές. Την Παρασκευή διόρισαν έναν καθηγητή και τη Δευτέρα είχε φύγει. Ένας καθηγητής κάνει μάθημα στο Λύκειο. Δύο με τρεις ώρες μάθημα κάνουν την ημέρα”.

Ο Δήμαρχος Σφακιών δεσμεύθηκε πως θα καλυφθεί το 50% του ενοικίου που θα απαιτηθεί σε όσους εκπαιδευτικούς δεχτούν την τοποθέτηση και διαμονή τους στον τόπο.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα