Κοινωνικά

«Μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»

222

Με συνεχόμενες καταλήψεις «απαντούν» οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής για τον Μακεδονικό. Στο σύνολο 20 από τα 56 σχολεία σε Μυτιλήνη και Λήμνο παραμένουν κλειστά, ενώ μικρές πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Μυτιλήνη και την Καλλονή. Ο λόγος της διαδήλωσης είναι για να εναντιωθούν ψύχραιμα στην Συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

Παράλληλα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσει στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία.
Με ανακοίνωσή τους μαθητές της Μυτιλήνης θέλησαν να διαφοροποιηθούν από το κύμα λαικισμού για τα συγκεκριμένα θέματα , και κάλεσαν συμμαθητές και καθηγητές «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

Συγκεκριμένα το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι:
«Μπροστά στα μάτια μας γεννιέται ο εφιάλτης του φασισμού που οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, είχαν νικήσει και νομίζαμε όλοι ότι τον είχαμε θανατώσει. Πατριδοκάπηλοι και ρατσιστές με πρόσχημα, άλλοτε το Μακεδονικό και άλλοτε το προσφυγικό προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού για να δηλητηριάσουν το παρόν και το μέλλον μας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί και αγωνιστές… Δεν τσιμπάμε στα ψέματα τους, πίσω από τον «αγνό» πατριωτισμό τους βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας είναι φασίστες… δεν μπορεί να είναι φασίστες, απλά «τσίμπησαν». Όλοι μαζί πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό!» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές της Μυτιλήνης.

Ωστόσο σε καταλήψεις σχολείων , αλλά και αποχή από τις σχολικές αίθουσες προχώρησαν σήμερα το πρωί και μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Έβρου.

Ωστόσο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης δήλωσε ότι «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις».

Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη