Κοινωνικά

Aνάστατοι οι κάτοικοι του Ηρακλείου μετά απο την αποφυλάκιση του πατροκτόνου!

209

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και αναστατωμένοι οι κάτοικοι στις γειτονιές του Ηρακλείου Κρήτης τα τελευταία εικοσιτετράωρα . Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αποφυλάκιση του παιδοκτόνου Γ.Μ. ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1999 και ενώ βρισκόταν σε διάσταση με την γυναίκα του, σε μια προσπάθεια να τα ξαναβρούν απείλησε πως θα σκοτώσει τα παιδιά τους.
Από την απειλή δυστυχώς πέρασε στην αποτρόπαια πράξη και το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου έβαλε στο αυτοκίνητο τα παιδιά ,πάρκαρε το αυτοκίνητο στον ποταμό Αλμυρό ,έδεσε το μικρό κοριτσάκι στο λεβιέ των ταχυτήτων,. Στην συνέχεια πέταξε τα τρία αγοράκια στο νερό και λίγο πιο κάτω στην περιοχή του Μοχού εγκατέλειψε και την κόρη του. Θύματα του παιδοκτόνου η 12χρονη κόρη του, και τα τρία αγοράκια 10, 4 και 2 ετών. Το μικρότερο ήταν αβάπτιστο.
Όταν οι αρχές εντόπισαν τα άψυχα κορμάκια τους και συνέλαβαν τον δολοφόνο πατέρα τους , εκείνος απέδωσε σε ατύχημα τον θάνατό τους. Λίγες μέρες αργότερα και μετά από πιέσεις των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. “έσπασε” και ομολόγησε.
Ο 69χρονος σήμερα παιδοκτόνος της Κρήτης είναι πλέον ελεύθερος μετά από 19 χρόνια κάθειρξη. Οι όροι της αποφυλάκισης του δεν έγιναν γνωστοί στο συγγενικό και φιλικό , ωστόσο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αυτή η απόφαση των αρχών .
Ο παιδοκτόνος στο παρελθόν είχε ξανακάνει αίτηση αποφυλάκισης δίχως όμως αποτέλεσμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, και στην συνέχεια στις φυλακές του Δομοκού.
Νομικοί σχολίασαν ότι , η αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε τρις ισόβια, δρομολογήθηκε από τη στιγμή που είχε συμπληρώσει 19 έτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε επιδείξει καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή.

Αναφέρεται ότι ως «καλή διαγωγή νοείται η αληθής και πραγματική θετική συμπεριφορά, που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας εκδηλωτικής συμπεριφοράς και η οποία συνιστά το θεμέλιο της διαπιστωμένης καλής διαγωγής, αποτελεί δε το ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ηθική βελτίωση του κρατούμενου. Επίσης, πρέπει να ερευνάται κατά πόσο ο κατάδικος παρέχει προσδοκία εντίμου βίου στο μέλλον και μάλιστα ότι μπορεί να επανέλθει ακινδύνως στην κοινωνία». Με τον νόμο Παρασκευόπουλου το όριο της πραγματικής έκτισης ορίζεται στα 19 έτη αντί των 20 που ίσχυε μέχρι πρότινος υπό την προϋπόθεση να πληρούνται τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη