Κοινωνικά

Ντόναλντ Τραμπ: «Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του»

42

Ένα άκρως απειλητικό μήνυμα κατά του Ιράν έστειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Tweet o πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι : «Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του»

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ «Η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με όλη την ισχύ έπειτα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου με drones από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένη και τις πράξεις- σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων τάνκερ ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων»

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ως εντολέα των επιθέσεων των Χούτι και συμμάχων του Ιράν. Ως «απάντηση» οι χώρες το Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου άρχισαν χθες περισσότερο ενισχυμένες περιπολίες ασφαλείας στην περιοχή του Κόλπου. , ανακοίνωσε σήμερα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί την ανάμειξή του σε οποιαδήποτε από τις δύο επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε μία συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν και ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ ,ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θέλει πόλεμο στην περιοχή ούτε τον επιδιώκει. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο και την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που η άλλη πλευρά επιλέξει τον πόλεμο, το βασίλειο θα απαντήσει με όλη του την ισχύ και τη αποφασιστικότητα και θα υπερασπισθεί τον εαυτό του και τα συμφέροντά του.»

Τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου και του αραβικού κόσμου κάλεσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σε έκτακτες συναντήσεις κορυφής στην Μέκκα στις 30 Ιουνίου για να συζητήσουν τις συνέπειες των επιθέσεων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν απηύθυναν συγκεκριμένες κατηγορίες για τις πράξεις- σαμποτάζ κατά των τεσσάρων τάνκερ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Για τις ενέργειες αυτές καμία πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ,αλλά δύο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν παρακίνησε την οργάνωση των Χούτι ή φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ να εκτελέσουν τις επιχειρήσεις αυτές.

Ωστόσο την ευθύνη για την επίθεση με drones κατά των δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι, στόχος του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης.

 

 

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη