Κοινωνικά

«Ξανά σε έκρυθμη κατάσταση η σχέση Ρωσίας -Ουκρανίας , στη μέση και οι ΗΠΑ»

259

Σε κατάσχεση προχώρησε η Ρωσία δύο μικρών πλοίων , και ενός ρυμουλκού του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όπως υποστηρίζει η Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax υπογραμμίζει πως η Μόσχα έχει συλλάβει και 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.

Ενώ η Ρωσίδα επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβ δήλωσε ότι οι τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Στην Ουκρανική πλευρά μπήκε σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος ,δίνοντας άρωμα πολέμου στο όλο συμβαν. Συγκεκριμένα Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση του Προέδρου Πέδρο Ποροσένκο για έναρξη του στρατιωτικού νόμου σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται πιο ευαίσθητες από πιθανή επίθεση της Ρωσίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε πως θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος σε ολόκληρη την χώρα χωρίς αυτό να επηρεάσει τα δικαιώματα των πολιτών ή τις επικείμενες εκλογές το 2019.

 

ΕΜΠΛΟΚΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ :

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτιολόγηση για την παρακράτηση των πλοιαρίων και του πληρώματος , και συμβούλεψε την Ρωσία να επιστραφούν.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε την ενεργεία της Ρωσίας ως παράνομη και δήλωσε πως έτσι δεν γίνεται να υπάρξει μια «φιλική σχέση» (μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας) .
Ο ίδιος ο πλανητάρχης Ντόναλτ Τράμπ δήλωσε πως δεν είναι χαρούμενος μετά απ΄αυτή την εξέλιξη και συνεργάζεται ήδη με ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Η Μόσχα επιμένει στη θέση της , πως η κατάσχεση των πλοίων ήταν νόμιμη διότι εισεβάλλαν σε χωρικά ύδατα και δηλώνει πως το όλο επεισόδιο είναι στημένο για να επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

 

Επιμέλεια άρθρου

Νίκος Λεωτσάκος