Κοινωνικά

ΟΗΕ : Ενδεχόμενη μια Σύνοδος Κορυφής- Φόβοι για «Λουτρό αίματος» στη Συρία 

78

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής για τη Συρία με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, συζητά η κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους είπε: «Η πιθανότητα διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής συζητείται. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυτό ακόμη. (Αλλά) αν και οι τέσσερις ηγέτες κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης. H  Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για το θέμα αυτό. H κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση. Θα θέλαμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τα χειρότερα σενάρια», είπε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία στην Ιντλίμπ. Τα συριακά στρατεύματα πολεμούν εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ.»

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για διακοπή των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη : «Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά. Η αδιάκοπη βία πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος.»

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα