Κοινωνικά

Οι δικηγορικοί σύλλογοι τάσσονται κατά της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

11

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την εισβολή στη Συρία, η οποία έχει ήδη ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και μάλιστα αμάχων και τη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης τονίζοντας ότι: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί υποχρέωση όλων και είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως: «Η ανοχή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, την οποία μάλιστα επιδεικνύουν μεγάλες δυνάμεις και αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, μόνο ως ενθάρρυνσή της μπορεί να εκληφθεί και περαιτέρω δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καλούμε  την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναδείξουν και να θέσουν άμεσα το θέμα της συστηματικής παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, στην κατεύθυνση της τήρησης της νομιμότητας άλλως της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Στο τέλος της ανακοίνωσής η συντονιστική επιτροπή σημειώνει: «Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλουν οι κρίσιμες περιστάσεις η επίλυση των όποιων διαφορών μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιτευχθεί».

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα