Κοινωνικά

Ο κύβος ερρίφθη. Δημοτικά και Γυμνάσια θα ανοίξουν μετά το Πάσχα

16
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουν πριν το Πάσχα, όπως τα Λύκεια, τονίζοντας ότι στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να γίνεται βήμα-βήμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα».

Επίσης η κα. Κεραμέως ανέφερε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε ότι και τα φροντιστήρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος των διακοπών του Πάσχα.

Για το άνοιγμα των Λυκείων να υπενθυμίσουμε ότι θα υπάρξουν αυστηρότατοι κανόνες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (λίγες ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων) τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται στο αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο. Η υπουργός τόνισε ότι το τεστ είναι καλό να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που προβλέπεται. Το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.

Ισχυρή σύσταση γίνεται και για τους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς σε σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν το τεστ από το φαρμακείο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Στην περίπτωση αρνητικού τεστ:

Σε περίπτωση αρνητικού τεστ, θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα και θα τυπώνεται η σχετική σχολική κάρτα, η οποία θα επιδεικνύεται την πρώτη ώρα των μαθημάτων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Στην περίπτωση θετικού τεστ:

Αν το τεστ βγει θετικό, θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα η σχετική δήλωση προκειμένου να ακολουθήσει rapid test σε δημόσια δομή. Αν και το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό, τότε θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση αρνητικού επαναληπτικού τεστ, ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Η κα. Κεραμέως τόνισε ότι θα ισχύσουν και όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν πριν το κλείσιμο των σχολείων. Αυτά είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, κυρίως τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.