Κοινωνικά

Ο τρόπος επιλογής ηγεσιών δικαιοσύνης, διχάζει τις δικαστικές Ενώσεις.

33

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,αναφέρει πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαιότητα να προβλεφθεί η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης.

Η ΕΔΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή της , ως προς την επιλογή του προσώπου που θα καλύψει την κενούμενη την 30ή Ιουνίου 2019 θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Μέχρι σήμερα πάγια θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι η επιλογή για την κάλυψη της θέσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να γίνεται από τον εισαγγελικό κλάδο (δηλαδή από τους αντεισαγγελείς του ΑΠ) και όχι από αντιπροέδρους ΑΠ ή αρεοπαγίτες.

Σε κάποιο σημείο της η ΕΔΕ τονίζει «σταθερή θέση» της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του δικαστικού σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα “γοήτρου” ούτε απονέμονται ως “υπηρεσιακή κορύφωση” μιας πολυετούς θητείας.Εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία.

Τελειώνοντας την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί και αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων»

 

 

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα