Κοινωνικά

Παιδιά και κορονοϊός: Οι επικίνδυνες ηλικίες και πόσο μεταδοτικά είναι τελικά

27
Επιμέλεια άρθρου : Κολέτσος Γιώργος

 

Όλες οι επιστημονικές μελέτες που αφορούν τον κορονοϊό και τους τρόπους μετάδοσής του καταλήγουν στο ότι τα παιδιά όταν νοσούν εμφανίζουν λιγότερα και πιο ελαφριά συμπτώματα σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες. «Αντίθετα με τα όσα πιστεύαμε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, τα παιδιά δεν γλιτώνουν από την πανδημία αυτή», δηλώνει ο δρ. Αλέσιο Φασάνο διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Βιολογικών Ερευνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Σε μια πρόσφατη μελέτη του επιχείρησε μαζί με την επιστημονική ομάδα του να διερευνήσει το πόσο μεταδοτικά είναι τα παιδιά σαν φορείς του ιού. 

Σύμφωνα με τα πορίσματά της  τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους αεραγωγούς τους από τους ενήλικες που νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω covid-19. Μιλάμε για παιδιά όλων των ηλικιών και μέχρι 17 ετών. 

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, συμμετείχαν παιδιά και νεαροί ενήλικες ηλικίας 0-22 ετών που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα με ύποπτα συμπτώματα covid-19. Σαράντα εννέα από αυτά, το ένα τέταρτο του συνόλου, βρέθηκαν θετικά στον ιό. Άλλα 18 συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα αφού διαγνώστηκαν με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια σοβαρή ασθένεια που συνδέεται με τον κοροναϊό και μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

H  δρ. Μεριμπέθ Σέξτον αναπληρώτρια καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ατλάντα πάντως τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο ασφαλή. 

Ποια παιδιά είναι λιγότερο πιθανόν να ασθενήσουν

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενημέρωσε χθες Τετάρτη τις οδηγίες της και πλέον αναφέρει ότι «τα παιδιά κάτω των 10 ετών ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν την ασθένεια, ενώ όσα είναι άνω των 10 ετών ίσως να την διασπείρουν με τον ίδιο τρόπο με τους ενήλικες».

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από την 1η Μαρτίου ως τις 25 Ιουλίου ήταν 8 ανά 100.000, την ώρα που το ποσοστό για τους ενήλικες ήταν 164,5 ανά 100.000.

Πρώτη ανάγνωση: walkie-talkie.blog