Κοινωνικά

Σήμερα ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιά-Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους

16
Επιμέλεια Άρθρου: Καλοσκάμη Λίλα

 

Φέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο και γι΄αυτό  νομοθεσία μεταθέτει τον εορτασμό της σε εργάσιμη ημέρα και συγκεκριμένα για την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου.

Την πρώτη ημέρα του Μαΐου, γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, μαθαίνουμε πως είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Συγκεκριμένα τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ωράριο εργασίας στις 8 ώρες με καλύτερες συνθήκες, αποφάσισαν να ξεσηκωθούν. Ωστόσο η 1η του Μάη γιορτάζεται από όλους εμάς, ως η ημέρα της άνοιξης και των λουλουδιών.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Τι ισχύει στα ποσά των εργαζομένων την Πρωτομαγιά:

Oι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά που πληρώνονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Ωστόσο εκείνοι που πληρώνονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή τους εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.