Κοινωνικά

Στις φυλακές του Ναυπλίου από σήμερα ο Ριχάρδος!

255

“Είμαι Αθώος. Είμαι θύμα” 

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκεται ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ο οποίος και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Με ένα απολογητικό υπόμνημα προς την ανακρίτρια , απαντά εξαπολύοντας βολές κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. , αμφισβητώντας το βασικό αδίκημα το οποίο του καταλογίζουν, αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού .
“Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Έχω πέσει θύμα αυτού του κυκλώματος. δεν έχω σχέση με λαθρεμπορία ούτε με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είμαι πολύτεκνος με πέντε ανήλικα παιδιά, οικογενειάρχης με δύο γάμους στο ενεργητικό μου, συνεπής φορολογούμενος, πετυχημένος επιχειρηματίας με 88 καταστήματα και περίπου 100 εργαζομένους ύστερα από έντιμη και σκληρή δουλειά και κυρίως …αθώος.”
Σημειώνει δε ότι είναι “θύμα» του συνεργάτη του, του Τούρκου συριακής καταγωγής με τον οποίο από όλα όσα προκύπτουν φαίνεται να μοιράζονταν την αρχηγία.
Συνεχίζει την απολογία του γράφοντας πως “Εξάλλου, τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα. Αντιθέτως, κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».
Να σημειωθεί πως στο απολογητικό του υπόμνημα δεν σταματάει να στρέφεται κατά του Τούρκου συγκατηγορούμενού ο οποίος στις αρχές της γνωριμίας του τον “παρακαλούσε” να του δώσει δουλειά για να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον A. I. (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «κρατούσαν δικά μου παραστατικά έγγραφα, για να έχουν κάτι να δείξουν σε περίπτωση ελέγχου».

Για το σκάφος αναψυχής το οποίο ήταν στο όνομά του γράφει στο υπόμνημά του
«Αναφορικά με την κατηγορία ότι δήθεν νομιμοποίησα έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα μέσω της ανακαίνισης του σκάφους μου (που είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΝΕΠΑ), πρέπει να τονισθεί ότι τα έξοδα αυτά ανήλθαν μόλις στο ποσό των 40.000 ευρώ περίπου, το δε σκάφος αγοράσθηκε έναντι ποσού 220.000 ευρώ, δηλαδή το συνολικό κόστος ήταν 260 χιλιάδες ευρώ που δικαιολογούνται επαρκώς από τα ετήσια εισοδήματά μου εκ της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας (προσκομίζω αντίγραφο του βιβλίου εξόδων της ιδιοκτήτριας εταιρείας με τα σχετικά παραστατικά)».

Για τους κωδικούς που χρησιμοποιούσε με τους συνεργάτες του στο τηλέφωνο ανέφερε :
«Το πνεύμα των συνομιλιών μου με τους συνεργάτες μου είναι η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων μου. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες συνομιλίες μου με τη Γ. Ν.:

2.7.2018 Αφορούν συνεννοήσεις για πληρωμές του A. I. έναντι της αξίας νόμιμων εξαγωγών προς τις εταιρίες του αδελφού του στην Τουρκία. Επίσης, αναφερόμαστε στη διαχείριση χρημάτων από πώληση χρυσού με αποδείξεις εισπράξεως και κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό μου, έναντι των εξαγωγών.

3.7.18 Όταν της λέω «Μέταλλα μη δώσεις γιατί θέλω να τα διώξω αλλού», εννοώ ότι τα προορίζω για εσωτερική διακίνηση, οπότε της ζητώ να τα ξεχωρίσει από αυτά που προορίζονται για εξαγωγή, και μάλιστα αναφέρω στη συνομιλία μας ότι δέχομαι ότι για την εσωτερική διακίνηση θα πλήρωνα ΦΠΑ, αφού οι εξαγωγές απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
3.7.18 και 5.7.18 Γίνεται συνεννόηση με την Ν. για την ενίσχυση της ρευστότητας καταστημάτων Αττικής.
Ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή “πασπαρτού” ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον A. I. από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια» .

Στο απολογητικό του υπόμνημα πάντως δεν παραλείπει να αναγνωρίσει στην οικονομική κρίση ότι τον βοήθησε να επεκταθεί ακόμη και εκτός Ελλάδος, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αν και το μεγάλο του στόχο για το Λας Βέγκας, δεν τον κατάφερε τελικά. «Μέχρι το 2011 διατηρούσα εμπορικά καταστήματα στο Σύνταγμα που έκαναν εισαγωγή και εμπορία φτηνών κοσμημάτων. Επειδή όμως αναγκάστηκα να τα κλείσω λόγω κρίσης, αποφάσισα να γίνω ενεχυροδανειστής, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στην Πατησίων, το οποίο ξεκίνησε πολύ καλά εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Βαθμιαία άρχισα να επεκτείνομαι, ανοίγοντας περισσότερα καταστήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της ατομικής μου επιχείρησης, δηλαδή , είναι στο όνομά μου και όχι με franchise .
Σήμερα διατηρώ 65 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κλπ), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη το οποίο ιδρύθηκε το 2016. Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη» υποστηρίζει ενώ παράλληλα δε χάνει ακόμη και τώρα την ευκαιρία για διαφήμιση, σημειώνοντας: «Η ανάπτυξη της επιχείρησής μου οφείλεται όχι μόνο στην έντονη διαφημιστική προβολή της σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια και στο internet, αλλά και στο γεγονός ότι χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό μου δίνω τις καλύτερες τιμές στην αγορά, προσφέροντας παράλληλα στον πελάτη απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, αλλά και πίστωση χρόνου στα συμβόλαια εξώθησης, οπότε με τον τρόπο αυτό παρέχω την δυνατότητα στους πελάτες μου να ανακτήσουν τα προσωπικά τους τιμαλφή”, ανέφερε στο υπόμνημά του.

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη