Κοινωνικά

«Στο σημερινό Google Doodle η Έντιθ Κάβελ»

256

Σαν σήμερα γεννήθηκε μια μεγάλη Βρετανίδα πατριώτισσα, η Έντιθ Κάβελ  !

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου στο Σουάντερντον, σε ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας γεννήθηκε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Ηταν η Έντιθ Κάβελ . Αποφάσισε να γίνει νοσοκόμα αφού  επί σειρά ετών φρόντιζε τον ηλικιωμένο πατέρα της ο οποίος έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια. Σε ηλικία 30 ετών ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς, φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, (πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής) στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου στο Γουάιτσαπελ. Ως νοσοκόμα διακινδύνευσε την ζωή της αμέτρητες φορές προκειμένου να βοηθήσει εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες για να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο.  Η Έντιθ Κάβελ ήταν πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, και εξέδωσε το ιατρικό περιοδικό l’infirmière το 1910.

Κατά την διάρκεια του πολέμου  η Έντιθ Κάβελ επιστρέφει πηγαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα φροντίσει για όλα τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εχθρούς και συμμάχους. «Δεν μπορώ να σταματήσω ενώ υπάρχουν ζωές που πρέπει να σωθούν», είχε δηλώσει τότε η Έντιθ Κάβελ.

Η Έντιθ Κάβελ  παρά το τεράστιο κίνημα συμπαράστασης , εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου . Η αιτία ήταν ότι τον Αύγουστο του 1915 είχε βοηθήσει περίπου 200 στρατιώτες να το σκάσουν από το κατεχόμενο Βέλγιο. Τότε την συνέλαβαν με την κατηγορία της προδοσίας .

 

 

 

 

 

 

 

 

Προς τιμήν της Το 1917, το Εθνικό Ταμείο Νοσηλευτών  , το οποίο και αργότερα μετονομάστηκε σε Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ,  ξεκίνησε  τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει εκείνους που «φρόντιζαν για την υγεία των άλλων σε βάρος της δικής τους». Το ταμείο μετονομάστηκε αργότερα σε Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ.

 

 

Επιμέλεια άρθρου

Λίλα Καλοσκάμη