Κοινωνικά

Συνελήφθη η Τζέιν Φόντα ενώ διαδήλωνε για την κλιματική αλλαγή.

65

Η δύο φορές νικήτρια με όσκαρ, επιτυχημένη ηθοποιός και Icon της δεκαετίας του 80 Τζέιν Φόντα, συνελήθφη την Παρασκευή έξω απο το Καπιτώλιο ενώ διαδήλωνε για την κλιματική αλλαγή. Τονίζοντας δέ ότι σχεδιάζει να πραγματοποιεί την διαμαρτυρία της κάθε Παρασκευή για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η Τζείν Φόντα, ήταν μεταξύ των 16 ατόμων που κατηγορήθηκαν για παράνομη διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο,  πρόκειται για ένα πταίσμα βάσει νόμου της Ουάσινγκτον, το οποίο απαγορεύει στους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν τις εισόδους των δημόσιων κτιρίων, ανέφερε η αστυνομία.

Ήταν ότι είχε τελειώσει την ομιλία της από μία διαδήλωση για το κλίμα όταν τέθηκε υπό κράτηση στις 11:50 π.μ. και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.

Η Τζέιν Φόντα σχολίασε πως επιθυμεί να δείξει αλληλεγγύη στους νέους διαδηλωτές όπως ο Γκρέτα Τούνμπεργκ, και ότι είχε εμπνευστεί από το βιβλίο «On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal» της Ναόμι Κλάιν.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κλιματική κρίση θα παραμείνει στο επίκεντρο. Ένιωσα ότι δεν έκανα αρκετά», είπε η ηθοποιός που δεσμεύθηκε να επιστρέψει στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι μετακόμισε στην Ουάσινγκτον για τους επόμενους τέσσερις μήνες μετά από μια «αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ηθικής οργής».   «Η ίδια τοξική ιδεολογία που πήρε αυτή τη γη από ανθρώπους που ζούσαν εδώ, που απήγαγε ανθρώπους από την Αφρική, τους μεταμόρφωσε σε δούλους για να δουλέψουν στην κλεμμένη γη, λέγοντας ότι οι απαχθέντες και οι εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν ήταν ανθρώπινα όντα, έκοψε δάση και εξάντλησε τους φυσικούς πόρους – αυτή η θεμελιώδης ιδεολογία είναι η ίδια που έφερε την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο», δήλωσε.

Να τονίσουμε ότι η πράξη της έχει δημιουργήσει κύμα ενθουσιασμού, και υποστήριξης, καθώς και ότι η Φόντα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι 250 δολάρια και μέχρι 90 ημέρες φυλάκισης, εάν εν τέλη καταδικαστεί.

 

Επιμέλεια άρθρου

Παφλιωτέλλης Στράτος