Κοινωνικά

Το ΚΑΣ θέλει να προστατεύσει και να αναδείξει τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου.

112

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συζητούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ειδικού κελύφους που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών» του Φαλήρου.

Η χρόνιά 2016 ήταν ιδιαίτερα σημαντική «αρχαιολογικά» διότι  βρέθηκε εντός του ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και συγκεκριμένα στην περιοχή «Εσπλανάδα», ομαδική ταφή 80 ανθρώπινων σκελετών χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς.

Το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», συμπεριέλαβε Το εύρημα αυτό, στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς και χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ.

Μια εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των επίδοξων ανατροπέων (τυράννων), η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά στο συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.

Ομόφωνα τα μέλη έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Σκοπός είναι να γίνει επισκέψιμο από όλο το κοινό, αυτό το ιδιαίτερα συγκλονιστικό και σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα των 80 «βιαιοθανάτων».

Θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες αλλά και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος, προκειμένου να είναι σύμφωνο με το πλαίσιο περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Έχοντας υπόψιν τον ειδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του έργου του διότι πρόκειται για ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ατόμων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο, θα έχει εξαιρετικά λιτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν με επάρκεια και σε βάθος χρόνου το ευαίσθητο και σπάνιο αυτό εύρημα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επιμέλεια άρθρου

Καλοσκάμη Λίλα