Κοινωνικά

20.000 δολάρια προσφέρει η NASA για…τουαλέτες

27

Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Σε όποιον επίδοξο εφευρέτη βρει την καλύτερη ιδέα-σχέδιο, για διαστημικές τουαλέτες για το επερχόμενο ταξίδι στο φεγγάρι το 2024, η NASA θα προσφέρει 20.000 δολάρια.

Μέσω της πλατφόρμας HeroX, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει crowdsourcing για να βρει «πρωτοποριακές λύσεις» σε περίπλοκα προβλήματα, όπως ανακοίνωσε η NASA .

Οι ειδικά διαστημικές τουαλέτες που είναι για μικροβαρύτητα, όπου άτομα και αντικείμενα φαίνεται να είναι χωρίς βάρος. χρησιμοποιούνται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ωστόσο για μια τέτοια αποστολή στο φεγγάρι θα απαιτούσε  τουαλέτες σε σεληνιακή βαρύτητα, που είναι περίπου το ένα έκτο της βαρύτητας της Γης.

Μεταξύ άλλων η NASA τόνισε πως:

«Ο σχεδιασμός της τουαλέτας πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 33 κιλά στη βαρύτητα της Γης, να μην ξεπερνά σε διάσταση τα 4,23 κυβικά πόδια, να καταναλώνει λιγότερα από 70 watt ισχύος και να φιλοξενεί και τα δύο φύλα. «Παρόλο που γνωρίζουμε πώς να φτιάχνουμε διαστημικές τουαλέτες, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καινοτομίες στη διαχείριση αποβλήτων, από την τουαλέτα χωρίς καζανάκι, έως τις τουαλέτες χωρίς νερό και πολλά άλλα», δήλωσε ο Mike Interbartolo του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA. «Θέλαμε λοιπόν να επεκτείνουμε τη βάση γνώσεων μας χρησιμοποιώντας αυτήν την πρόκληση για να βρούμε τα άγνωστα που μπορεί να είναι εκεί έξω». «Ανυπομονούμε να δούμε τι μπορεί να βρει η κοινότητα του crowdsourcing που είναι εκτός του συνηθισμένου και να φέρει διαφορετικές προοπτικές για το τι χρειάζεται για μια τουαλέτα» πρόσθεσε. Το πρακτορείο προσφέρει ένα βραβείο πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης για 20.000 δολάρια, 10.000 δολάρια και 5.000 δολάρια, αντίστοιχα. Η προθεσμία υποβολής είναι 17 Αυγούστου και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.»