Κοινωνικά

7 παιδιά που έδωσαν ελπίδα στην ανθρωπότητα!

320

Η γέννηση ενός παιδιού είναι από μόνη της ένα θαύμα , όταν όμως αυτά τα παιδιά αγωνίζονται για την κατάκτηση και κατοχύρωση δικαιωμάτων και άλλων παιδιών τότε υπερβαίνουν κατά πολύ το θαύμα. Εφτά επίγειοι άγγελοι πωλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, είχαν τη δύναμη να δραπετεύσουν ,αντιστάθηκαν στους κατακτητές, τιμήθηκαν με βραβεία, δολοφονήθηκαν και άφησαν πίσω τους ένα κόσμο καλύτερο. Αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι ‘μεγάλοι’ κατάφεραν αυτά τα παιδία τα περισσότερα εκ των οποίων δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την ηλικία των 16 ετών.

1.Thandiwe Chama (1991)
Το 1999 σε ηλικία 8 ετών λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού στο σχολείο του παρακίνησε συνολικά 60 παιδιά να κατέβουν σε πορεία με σκοπό να αλλάξουν εκπαιδευτικό χώρο. Η κίνησή της εξέλαβε τεράστια επιτυχία και αυτό την οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσει έναν πιο οργανωμένο αγώνα αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Έτσι κατάφερε να αποσπάσει το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παίδων το 2007 σε ηλικία 16 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

2.Om Prakash Gurjar (1992)
Το 2001 σε ηλικία9 ετών συνέβαλε στη δημιουργία ενός δικτύου το οποίο θα έδινε πιστοποιητικά γέννησης σε όσα παιδιά γεννιούνταν στη χώρα του( Rajasthan: κράτος της Ινδίας) με στόχο την εξάλειψη της δουλείας και της εκμετάλλευσης. Το 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Nkosi Johnson (1989-2001)
Ο Nkosi πήγε σε σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ , το οποίο αρνήθηκε να τον δεχτεί λόγω του ότι ήταν φορέας του AIDS. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο στη Νότια Αφρική και έτσι σε ηλικία 8 ετών το 1997 ήρθε το πρόσωπό του στη δημοσιότητα. Στο 13ο Διεθνές Συνέδριο AIDS , παρευρέθη ως ο κεντρικός ομιλητής , εκφράζοντας ένα λόγο δύναμης και θάρρους για τα θύματα του AIDS, που πρέπει να ζητούν ίση μεταχείριση. Πέθανε σε ηλικία 12 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Iqbal Masih (1982-1995)
Τον Iqbal πούλησαν για 12 ευρώ σε ηλικία μόλις 4 ετών σε μια βιομηχανία χαλιών του Πακιστάν. Εκεί δούλευε για 12 ώρες την ημέρα για 6 ολόκληρα χρόνια, χωρίς επαρκές φαγητό. Σε ηλικία 10 ετών κατάφερε να δραπετεύσει και εν συνεχεία να μπει στην οργάνωση «Ομολογιακό Απελευθερωτικό Μέτωπο Εργασίας του Πακιστάν» με σκοπό να καταπολεμήσει την παιδική δουλεία. Κατάφερε να σώσει πάνω από 3.000 παιδιά από την καταναγκαστική εργασία και το 1995 δολοφονείται σε ηλικία 13 ετών πιθανότατα από τη «Μαφία των Χαλιών», που δρούσε στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Hector Pieterson (1964-1976)
Σε ηλικία 12 ετών σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας , όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά αυτών. Η εικόνα του κατέστη σύμβολο της εξέγερσης του 1967 στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής και της αντίστασης στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης του απαρτχάιντ. Σήμερα, η μνήμη του τιμάται με την Εθνική Ημέρα Νεολαίας, ημέρα κατά την οποία οι Νοτιοαφρικανοί τιμούν τους νέους και επιδιώκουν την προσοχή στις ανάγκες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Samantha Smith (1972-1985)
Ενώ διαδραματιζόταν ο ψυχρός πόλεμος η Samantha Smith έστειλε μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Yuri Andropov, ο οποίος όχι μόνο της απάντησε αλλά ταυτόχρονα την προσκάλεσε στη χώρα του. Η μικρή δέχθηκε την πρόσκληση και συμμετείχε σε δραστηριότητες για την ειρήνη. Σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου, μόλις στα 13 της χρόνια και είναι η πιο μικρή πρέσβειρα της Αμερικής και πρέσβειρα καλής θέλησης στη Σοβιετική Ένωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Anne Frank (1929-1945)
Για το τέλος η Άννα Φρανκ ,πασίγνωστο κορίτσι-θύμα του Ολοκαυτώματος.
Η Άννα έγινε γνωστή για το ημερολόγιό της το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες , διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο , το θέατρο ακόμα και την όπερα, αποτελώντας μοναδική μαρτυρία για όσα συνέβησαν . Σε αυτό το ημερολόγιο κατέγραφε τη ζωή της, για όσο χρονικό διάστημα κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της σε μια σοφίτα στο Άμστερνταμ, όταν η Ολλανδία βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή. Στο ημερολόγιο, που της το είχαν χαρίσει για τα 13α γενέθλιά της, αφηγείται τη ζωή της από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Αύγουστο του 1944.Το 1945 πέθανε σε ηλικία 16 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου

Φαίη Πετροπούλου