Κοινωνικά

Covid-19: Σε τι επίπεδα βρίσκετε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα-Ποια μέτρα συνεχίζονται και ποια αίρονται

52
Επιμέλεια άρθρου: Παφλιωτέλλης Στράτος

 

Συνολικά ολόκληρή η Ελληνική επικράτεια βρίσκεται στο «κόκκινο» σχετικά με τον χάρτη του επιδημιολογικού φορτίου για τον Covid-19.Μάλιστα σήμερα η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Όσο ακόμα η χώρα συνεχίζει τους εμβολιασμούς με σκοπό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών να ξεπερνάει το 60-70% τόσο θα συνεχίζονται τα μέτρα για την αποφυγή της νόσου Covid-19.

Παράλληλα στο «βαθύ κόκκινο» συναντάμε τις περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, τη Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας , η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου , η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Ωστόσο  από την Δευτέρα 12 Απριλίου, λόγω της βελτιωτικής εικόνας στο επιδημιολογικό φορτίο αλλάζουν χρωματική ενότητα, όπου από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» θα είναι οι εξής περιοχές: η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου. Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»).

Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης με ημερομηνία εκκίνησης τη Δευτέρα 12/4.

Με click in shop και click away θα ανοίξει το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ότι δηλαδή ισχυεί σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away. Επίσης επανεκκίνηση θα έχουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου  τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Αλλάζει  το πλαφόν των 20 ατόμων στο λιανικό εμπόριο, όπου  πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής: -για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ -για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης. Ενώ για τα  Σαββατοκύριακα, και μόνο, συνεχίζει να επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια.