Κοινωνικά

Covid-19: Τα μέτρα και οι έλεγχοι από 1η Ιουλίου για τα «εισαγόμενα» κρούσματα.

46
Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Ανησυχία προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, βάσει των οποίων επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα (3.376 μέχρι χθες, 3.266 ως την περασμένη Κυριακή), από τα οποία προκύπτει πως τα 34 είναι «εισαγόμενα».

Οι Αρχές, οι επιστήμονες και οι ειδικοί, έχουν επισημάνει πως το άνοιγμα του τουρισμού θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τις υγειονομικές αρχές να είναι σε ετοιμότητα.

Ωστόσο αυτοψία συνεχίζει στα αεροδρόμια της χώρας ο Νίκος Χαρδαλιάς καθώς από την Τετάρτη ετοιμάζονται να υποδεχτούν διεθνείς πτήσεις.

Ταυτόχρονα , συνεχίζεται και η κάθοδος των Βαλκανίων στην χώρα μας από τα σύνορά μας.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από την Λέσβο, «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα πραγματοποιούνται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας, η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ, ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ποια θα είναι η διαδικασία των ελέγχων από 1η Ιουλίου

1) Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr.

2) Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.

Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται:

–    Η χώρα προέλευσης

–    Το ιστορικό υγείας

–    Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει

3) Εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.

Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιούν τους ελέγχους στα νησιά

Τέλος ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε τους πολίτες, ότι   ξεκινά συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και θα αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά.