Πολιτική

Απαλλαγή Βερέλη και άλλων 47 ατόμων για την υπόθεση “ΜΑΝ”

229

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί, αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλευ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έρευνα για την προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως «υπόθεση Μan», το Συμβούλιο Εφετών απαλλάσσει τα συγκεκριμένα 48 εμπλεκόμενα πρόσωπα , τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα , καθώς και σε άλλες χώρες, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ,καθώς έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές τους.

Ανάμεσα στους εμπλεκομένους ήταν και ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής, του οποίου το δικαστικό συμβούλιο αναγνωρίζει το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικός ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση. Ο πρώην υπουργός ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την επίμαχη αγορά και παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους ευθιξίας, καθώς κι άλλα πολιτικά πρόσωπα που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά τον νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μάλιστα, στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά τον νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Από την πολύχρονη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχθηκε η διακίνηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν, δεν προέκυψε πως για την επίμαχη αγορά διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, «από την έρευνα δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Η υπόθεση, γνωστή ως υπόθεση Μan, ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρθηκαν σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία με αιφνιδιαστικές κινήσεις προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για το αν η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Γράφει η Λίλα Καλοσκάμη