Πολιτική

Εγκρίθηκαν οι Κυρώσεις έναντι της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Βαρώσια

59
Επιμέλεια άρθρου :Παφλιωτέλλης Στράτος

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με 631 υπέρ, ενώ κατά ψήφισαν 3,  τροπολογία-ψήφισμα  για την Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην οποία προβλέπονται κυρώσεις. Με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικυρώθηκε.

Το ευρωκοινοβούλιο μάλιστα καταδικάζει με το συγκεκριμένο ψήφισμά του «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού». 

Μάλιστα οι  ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία «να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών». 

Έλληνες και Κύπριου ευρωβουλευτές επίσης πέρασαν τροπολογία, όπου και ψηφίστηκε με 440 υπέρ έναντι 193 κατά, η οποία  καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της», η εν λόγω τροπολογία είναι στο ίδιο ψήφισμα.

Οι βουλευτές είναι της ελληνικής και η κυπριακής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Επιπλέον ζητούν να υπάρξει λύση για την επανένωση της Κυπριακής νήσου  και του λαού λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος είναι «μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων», προτρέποντας το Ε.Σ «να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζοντας την λύπη τους συμπλήρωσαν ότι: «με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ»