Πολιτική

ΗΠΑ: Πιέζουν τον Τραμπ να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του.

26
Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που «φωνάζουν» , ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, για το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του, προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα στους συμπολίτες του, εν όψει πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, όπως γράφουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης , ο Τραμπ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημοσίως με μάσκα από την αρχή της επιδημίας, η οποία μέχρι τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 125.000 Αμερικανούς.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έχει επικρίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν, τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν επειδή φορά μάσκα, την οποία έχει χαρακτηρίσει «δίκοπο μαχαίρι».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η χρήση μάσκας δεν είναι «υποχρεωτική» στους δημόσιους χώρους και όπως κατήγγειλε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ABC News, αυτό θα έπρεπε να γίνεται καιρό τώρα προκειμένου να μην «ενοχληθεί» ο Τραμπ, ωστόσο τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), που καθορίζει την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία, έχει απλώς συστήσει τη χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα η Νάνσι Πελόζι είπε ότι :

«Ο πρόεδρος θα έπρεπε να φορά μάσκα. Οι αληθινοί άνδρες φορούν μάσκα».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν πως αυτή η φράση, υπονοούσε ότι η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να μη φορά μάσκα, αποτελεί ένας είδος στρεβλής αρρενωπότητας. Εξάλλου πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι οι άνδρες υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου σε συντηρητικές περιοχές της χώρας θεωρούν τη χρήση μάσκας ένδειξη αδυναμίας.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ, μιλώντας στο CNN, φάνηκε να συμφωνεί με τους Δημοκρατικούς και δήλωσε:

«Θα βοηθούσε αν, κατά καιρούς, ο πρόεδρος φορούσε (μάσκα). Θα μας βοηθούσε να τερματίσουμε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση, σύμφωνα με την οποία, αν στηρίζεις τον Τραμπ, δεν φοράς μάσκα, και αν είσαι κατά του Τραμπ, φοράς»

Μέσα σε όλο αυτό, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και η άποψη του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ, ο οποίος υπενθύμισε στους πολίτες ότι:  « Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μια «μοναδική» περίπτωση, διότι υποβάλλεται «τακτικά» σε διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19. Όμως με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ θα γνωρίζει αν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να τον μεταδώσει σε άλλους.Ωστόσο τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι «πολύ σοβαρά» και ότι «το παράθυρο για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση κλείνει»