Πολιτική

Η UNICEF πίσω από το σκάνδαλο για τα χρήματα που κατέληγαν σε νυχτερινές εξόδους.

293

Σε νυχτερινά κέντρα της Ιταλίας , σε πλακάκια και ασημένια κηροπήγια κατέληγαν τα χρήματα της ελληνικής UNICEF. Με τις φήμες να επιβεβαιώνονται και τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, το πόρισμα της έκθεσης της Deloitte αλλά και οι περιγραφές υπαλλήλου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF είναι αποκαλυπτικά.
Προαιρετική εξέταση διεξήχθη για την οικονομική διαχείριση στο ελληνικό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ύστερα από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης.
Το Καλοκαίρι του 2016 επελέγη μία γυναίκα για τη θέση του οικονομικού διευθυντή ανάμεσα σε 90 υποψήφιους – ύστερα από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη.
<<Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. Όλοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και ειδικών συνθηκών.

Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με πλακάκια, δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική>>. Περιγράφει η διευθύντρια.
Τα ποσά που συγκέντρωνε η Ελλάδα ετησίως, κυμαίνονταν στα 4-4,5 εκατομμύρια ευρώ , εκ των οποίων το 70% ήταν υποχρεωτικό να καταλήγει στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά , ενώ το υπόλοιπο 30% έπρεπε να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα. Όπως καταλαβαίνετε, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, έτσι ξεκίνησε η έρευνα στο οικονομικό τμήμα της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλος που είχε βαρύνουσας σημασίας ρόλο στην ανάδειξη του σκανδάλου είχε καταχραστεί πάνω από 2.000. 000 ευρώ το χρόνο από τα ταμεία.
<<Μέχρι και για ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την UNICEF. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε γάμους>> Εξηγεί ο υπάλληλος.
Ενώ έκανε αναφορά και σε άλλα χρήματα τα οποία κατέληγαν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους, ταβέρνες και σε αγορές οικιακών εξοπλισμών για τα σπίτια των υπαλλήλων που εργάζονταν στο γραφείο της οργάνωσης. Υπέρογκα ποσά δίνονταν για να αγοράζουν πανάκριβα πλακάκια μπάνιου και διάφορα άλλα είδη ανακαίνισης που αφορούσαν κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη συνέχεια αποκαλύπτει: <<Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. Όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την πλαστότητά του>>.

 

Επιμέλεια άρθρου

Φαίη Πετροπούλου