Πολιτική

Μισέλ Μπατσελέτ- Ο ΟΗΕ επικρίνει την απάντηση στην πανδημία από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ

25
Επιμέλεια άρθρου :Καλοσκάμη Λίλα

 

 

Για εκφοβισμό που ασκείται από τις αρχές της Κίνας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της πανδημίας, έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς επίσης και για την άρνηση της πραγματικότητας της υγειονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Χιλιανή πολιτικός, Μισέλ Μπατσελέτ, πήρε τον λόγο κατά την έναρξη της 44ης Συνόδου του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλώνοντας ότι : «Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Covid-19 εργαλειοποιείται για να περιορισθεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην Κίνα, στο Κόσοβο, στη Νικαράγουα και σε πολυάριθμες άλλες χώρες, επισημαίνω αναφορές για απειλές και εκφοβισμό εναντίον δημοσιογράφων, μπλόγκερ και μαχητικών πολιτών, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, με προφανή στόχο να αποθαρρυνθούν οι επικρίσεις των απαντήσεων που έδωσαν οι αρχές στον Covid-19.»

Μεταξύ άλλων η Μπατσελέτ τόνισε ότι υπήρξαν ιδιαίτερα  αυστηροί περιορισμοί, οι οποίοι επιβλήθηκαν στις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και των ειρηνικών συναθροίσεων στην Αίγυπτο και την αυθαίρετη και υπερβολική εφαρμογή μέτρων κατά της πανδημίας στο Σαλβαδόρ.

Κατόπιν η Μπατσελέτ είπε ότι θα πρέπει δοθεί σκληρή μάχη από όλους κατά της παραπληροφόρησης των πολιτών.

«Στη Λευκορωσία, στη Βραζιλία, στο Μπουρούντι, στη Νικαράγουα, στην Τανζανία και στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, φοβάμαι πως οι δηλώσεις φανερώνουν άρνηση της πραγματικότητας όσον αφορά τη μετάδοση του ιού και η αυξανόμενη πόλωση των σημαντικών ερωτημάτων μπορεί να εντείνουν τη σοβαρότητα της πανδημίας. Ο Covid-19 ενισχύει τις τοπικές και τις περιφερειακές απειλές εναντίον της ειρήνης. Οι πληθυσμοί κρατών όπου οι υπηρεσίες υγείας και οι βασικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταστραφεί από συγκρούσεις και κρίσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις πολυδιάστατες ζημιές της πανδημίας».

Τέλος η αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε έκκλησή για χαλάρωση διεθνών κυρώσεων «ώστε να υπάρξει εγγύηση πως η ιατρική φροντίδα και η αρωγή είναι προσβάσιμες σε όλους», όπως χαρακτηριστά είπε.