Πολιτική

«Οικολογική Συμμαχία»  για τη Περιφέρεια Αττικής.

91

Βασίλη, πες μας δύο λόγια για εσένα.

Ονομάζομαι Βασίλειος Ζομπανάκης, γεννήθηκα στις  10 Μαΐου του 1992, μεγάλωσα στο Πειραιά, στο Πασαλιμάνι.

Κατάγομαι από οικογένεια που ήρθαν ως πρόσφυγες στο Πειραιά, από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και από  τα νησιά Χίο, Κρήτη.

Και νομίζω ότι η ποιο συνοπτική περιγραφή για τον εαυτό μου είναι αυτό που αναγράφω στη κάρτα υποψηφίου, προγραμματιστής, με αγάπη για τη φύση, τον άνθρωπο και τις τέχνες.

Το σκυλάκι στη κάρτα, είναι ο σκύλος και φίλος μου, ο Στέλιος.

Ποιο μεγάλος από τότε στη φωτογραφία.

Τι είναι η «Οικολογική Συμμαχία» και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς;

Η «Οικολογική Συμμαχία» είναι σχήμα για τη Περιφέρεια Αττικής, όπου στην ουσία δημιουργήθηκε από μία παρέα, που ήθελε να εκφραστεί, όπου ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ, ο Βασίλειος Ζομπανάκης.

Όπως και τα περισσότερα άτομα της παρέας αυτής, είναι από το Πειραιά, ο Γιώργος Δημητρίου, όπου είναι και ο επικεφαλής, ο Γιολδασέας Παναγιώτης, ο Πασχαλίδης Γεώργιος, ο Σπυρόπουλος Άγγελος και η Τσαρούχα Κωνσταντίνα.

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με τη πολιτική μέσω ενός σχήματος, είναι η ηθική υποχρέωση που νιώθω μέσα μου, ώστε να συνεισφέρω στη κοινωνία που ζω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό και πέρα από το να συμμετέχεις σε ένα σχήμα, αλλά εμένα αυτό με εξέφραζε, γιατί πρώτα από όλα θεωρώ ότι οποιαδήποτε πράξη μας, είναι πολιτική.

Η πολιτική σαν έννοια είναι σοβαρή, αλλά με το τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί, η έννοια της πολιτικής παίρνει το χαρακτήρα της κακιάς ρίζας όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη καθημερινότητά μας. Όπου αυτό εν γένει είναι αλήθεια, αλλά ο λόγος όπου ισχύει είναι η απομόνωση που βιώνει ο καθένας από εμάς, λόγω μίας σκληρής πραγματικότητας, που κατακρεουργεί τη δημιουργικότητα του ατόμου και από πολίτες, γινόμαστε καταναλωτές.

Οπότε ως καταναλωτής αποφασίζεις να παίρνεις έτοιμα προϊόντα, ξεχνώντας ότι ο παραγωγός είσαι εσύ ο ίδιος.

Άρα αποφάσισα να ασχοληθώ, ήδη από τότε που ήμουν στο Πανεπιστήμιο, λόγο της συνειδητοποίησης της έννοιας πολίτης και του ρόλου του σημερινού ανθρώπου, στη κοινωνία αυτή.

Γιατί οικολογία, γιατί «Οικολογική Συμμαχία»;

Η οικολογία είναι μία παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα, όπως έχω ακούσει κατά καιρούς, «πας να κάνεις τη δραστηριότητά σου, πολιτική;» από άτομα όμως που το μορφωτικό τους επίπεδό, χωρίς να το κατακρίνω, γιατί ήταν άλλες εποχές, ήταν το δημοτικό ή και το γυμνάσιο, μιλάω για αυτούς που είναι πλέον άνω των 60. Πότισαν την κοινωνία ακόμα και στις μετέπειτες γενιές, ότι το ζήτημα είναι το άμεσο κέρδος αυτό καθαυτό, χωρίς να αναλογίζονται σε πολλές περιπτώσεις το οικολογικό αντίκτυπο ή και το μακροπρόθεσμο απτό οικονομικό κέρδος, που αποφέρει η πολιτική, η οικολογία ή όπως μπορούμε να πούμε, η πολιτική οικολογία.

Η οικολογία είναι η κοινωνία, είναι η οικονομία μας.

Ας αναλογιστούμε τις ζωές μας σε πρότυπα οικολογικών μοντέλων, με ενέργεια για τα σπίτια μας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους, μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου να θες να τα χρησιμοποιήσεις, ποδηλατοδρόμους, διατροφικά προϊόντα όπου να έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο, δηλαδή υγεία, σκουπίδια που να επεξεργάζονται, όχι μόνο για καύσιμο, όπως είναι σήμερα και δημιουργούνται καρκίνοι λόγο αυτού και δεν έρχεται κέρδος στο τέλος της ημέρας, για τους φόρους μας, αλλά να υπάρχει και απτό κέρδος από τις ύλες αυτές, σε θέματα χρημάτων και υγείας.

Όλα τα παραπάνω είναι ξανά λέω κοινωνία, οικονομία και ονομάζεται οικολογία, όπου μπορείς να χαράξεις πολιτικές.