Πολιτική

Παρατράγουδα στην πορεία των οικοδόμων

219

Πορεία από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου περίπου 500 οικοδόμο , ενώ κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στα Προπύλαια . Η πορεία θα περάσει μέσα από την Πεσματζόγλου και θα κλείσει και τη Σταδίου. Οι οικοδόμοι κατευθύνονται στο υπουργείο Εργασίας αφού προηγουμένως συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κάνιγγος κρατώντας πανό.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας
  • Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φοροληστείας.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η Ομοσπονδία προχώρησε σε καταγγελία και όπως τονίζει “το σημερινό περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Είναι συνέχεια ενός επεξεργασμένου σχεδίου με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των αγώνων τους.”

Όπως καταγγέλει το ΠΑΜΕ άνδρας της ασφαλειας τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης συνδικαλιστών οικοδόμων στην Αθήνα, παρότι, από την αρχή οι διαδηλωτές ενημέρωσαν για την ιδιότητά τους. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, κατέφθασαν στο χώρο κι άλλες αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ) και εγκλώβισαν τους συνδικαλιστές με πρόθεση να προχωρήσουν σε προσαγωγές. Μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας οι συνάδελφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χθες, είχαμε Εισαγγελείς και Πρωτοδίκες να ζητάνε στοιχεία και ενημέρωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης για τις αρχαιρεσίες του, για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, τους επικεφαλής των παρατάξεων. Πριν λίγες μέρες, στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο γήπεδο της ΑΕΚ εμφανίστηκε αστυνομικός διευθυντής, που απειλούσε με Εισαγγελείς, λέγοντας ότι η απεργία είναι παράνομη, αποφασισμένη από μια «ισχνή μειοψηφία».

Επίσης, πριν λίγες μέρες στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε η παρουσία ασφαλίτη, που ήταν με συγκεκριμένη αποστολή από το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας. Είναι φανερό, ότι η υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων και σχεδιασμών πάει χέρι-χέρι με την ένταση των κατασταλτικών μέτρων απέναντι στα Συνδικάτα, στη γραμμή πάλης που βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων”.

Από την πλευρά της η αστυνομία διαψεύδει τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών τόνιζοντας ότι κανένα περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην πορεία.

Όπως αναφέρει η αστυνομία, ομάδα του ΠΑΜΕ βρέθηκε μέσα σε οικοδομή ψάχνοντας για τυχόν απεργοσπάστες. Αστυνομικοί που βρίσκονταν σε παρακείμενο συμβολαιογραφείο όπου γίνονταν πλειστηριασμοί έσπευσαν στο σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση. Εκεί, συνομίλησαν με τους ανθρώπους του ΠΑΜΕ και το περιστατικό έλαβε τέλος.

Γράφει η Λίλα Καλοσκάμη